Managementul performantei financiare a firmei pe baza informatiilor

Trimis la data: 2009-10-20
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul_L
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Managementul performantei financiare in firma secolului XXI opereaza in principal pe baza soldurilor intermediare de gestiune, capacitatii de autofinantare, pragului de rentabilitate si rezultatului pe actiune, indicatori stabiliti, in primul rand, pe baza informatiilor din contul de profit si pierdere. Prezentarea economica a contului de profit si pierdere se realizeaza in managementul activitatii financiar-contabile prin intermediul soldurilor intermediare de gestiune (tabelul 6.1.1). Sunt indicatori sub forma unor marje de acumulare baneasca, potentiale, destinate sa indeplineasca o anumita functie de remunerare a factorilor de productie si de finantare a activitatii viitoare, care evidentiaza etapele formarii rezultatului net al exercitiului in stransa conexiune cu structura veniturilor si cheltuielilor aferente activitatii firmei.

Cursuri similare:

Se calculeaza ca diferenta intre veniturile obtinute din vanzarile de marfuri (evaluate la pret de vanzare, exclusiv reducerile comerciale) si costul marfurilor vandute (exclusiv reducerile comerciale primite), fiind principalul indicator de apreciere a performantei comerciale. Analiza tendintei in timp a ratei marjei comerciale (marja comerciala/cifra de afaceri) si compararea acesteia cu cele inregistrate de concurenti constituie elementele de baza in evaluarea performantelor financiare ale acestora.

Variatia marjei trebuie explicata in functie de rotatia stocurilor deoarece, in mod normal o reducere a marjei ar trebui sa aiba ca efect cresterea vanzarilor care conduce, in principiu, la o reorientare a politicii comerciale Caracterizeaza activitatea firmelor de productie sau prestatoare de servicii, fiind calculat conform relatiei: productia vanduta +/- productia stocata + venituri din productia de imobilizari. Este un indicator inevitabil, dar ambiguu, deoarece se determina pe baza mai multor elemente eterogene din punctul de vedere al evaluarii, unele fiind evaluate la pret de vanzare (productia vanduta) iar altele la cost de productie (productia stocata si productia imobilizata).

In plus, nivelul rezultatelor se poate modifica in functie de metoda retinuta pentru evaluarea stocurilor. Deci, valoarea productiei nu poate reflecta realitatea financiara.Se calculeaza dupa relatia: marja comerciala + productia vanduta + venituri din productia stocata + venituri din productia de imobilizari - consumuri de la terti si exprima capacitatea firmei de a crea bogatiei prin activitatile economice pe care le desfasoara. Reprezinta resursa rezultata din exploatare si folosita pentru mentinerea si dezvoltarea potentialului firmei si remunerarea capitalurilor. Se determina pe baza relatiei:

valoarea adaugata + subventii de exploatare - cheltuieli cu impozitele, taxele si varsamintele asimilate - cheltuieli cu personalul. EBE este masurat inaintea adoptarii deciziilor privind amortizarea si a cheltuielilor financiare care decurg din politica de finantare, indicatorul fiind cu adevarat "brut", ceea ce permite managerilor de top efectuarea unei comparatii in timp, respectiv urmarirea cotei din valoarea adaugata (sau cifrei de afaceri) care va fi destinata remunerarii factorilor de productie . Sub rezerva productiei imobilizate si a decalajelor generatoare de creante, stocuri si datorii cu consecinte asupra trezoreriei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.