Managementul petrolului - strategia energetica

Trimis la data: 2010-06-27
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 19
Autor: Igor Duma
Dimensiune: 20kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cererea de energie are tendinta de crestere, in special datorita cresterii economice pe care o inregistreaza tarile in curs de dezvoltare, mai ales China si India.In decurs de 3 decenii, cererea de resurse primare de energie a tarilor cu economii aflate in continua dezvolare a crescut de la aproximativ 22% in 1970 la aproape 40% in 2003.Se estimeaza ca in 2030 cererea totala de energie va creste cu aproximativ 50 % fata de anul 2000, in plus la nivelul de consum actual rezervele certe cunoscute de petrol ajung pentru urmatoarele 3 decenii, iar cele de gaze naturale sunt suficiente cam pana in anul 2070.

Cursuri similare:

In schimb rezervele mondiale de huila asigura o perioada de cel putin 200 de ani, chiar in conditiile in care nivelul de exploatare ar creste.
De mentionat ca estimarile facute pentru urmatoarele decenii indica o crestere economica, ceea ce determina un consum mai mare decat cel actual al resurselor energetice primare va fi acoperit la nivel mondial de carbune si in paralel va creste ponderea surselor de energie regenerabile.

In anul 2007 Uniunea Europeana a elaborate noua politica energetica in cadrul careia se afirma ca energia constituie un factor esential al dezvoltarii Uniunii Europene.De mentionat ca 1/ 3 din productia de electricitate a Uniunii Europene este asigurata de centrale nucleare care constituie una din cele mai mari resurse de energie fara CO2 ( dioxid de carbon) .

In cadrul noii politici energetice a Uniunii Europene, sunt prevazute o serie de obiective si anume:
1)Cresterea ponderii energiei regenerabile de la 7% din totalul resurselor energetice in 2006, la 20 % in 2020;
2)Scaderea pana in 2020 cu aproximativ 30% a emisiilor de gaze cu effect de sera comparative cu 1990;
3)Cresterea pana in 2020 a ponderii biocombustibililor la minim 10 % din totalul combustibililor folositi;

IN ROMANIA:Resurse de energie primara diverse, dar nu inseminate cantitativ. Dispunem de : carbune, titei, gaze naturale, resurse regenerabile.
a)TITEIUL
Incepand din 1976 cand s-a atins o productie record de aproximativ 15 milioane tone, dupa care s-a constatat un decline ajungand la 5 milioane tone.

b)GAZE NATURALE
Dupa 1990 a scazut ajungand in 2006 la aproximativ 12 mil/ m3 , reprezentand cam 70 % din consumul de gaze annual. Avand in vedere scaderea rezervelor de titei si gaze naturale este asteptat paralel o crestere a ponderii carbunelui in cadrul cresterii energetice.
c)CARBUNELE
Din totalul resurselor de carbune 705 mil tone = huila.
1490 mil tone = lihnit
d)MINEREURI DE URANIU
Este folosit in tara pentru fabicarea combustibilului nuclear destinat unitatilor nuclearo- electice de la Cernavoda.

e) RESURSE ENERGETICE REGENERABILE
Se refera la energia solara cu aplicatii in energie termica si electrica. Energia eoliana cu aplicatii in energia electrica.
f) ENERGIA APEI
Legat tot de eneria electrica biomasa si biogazul cu aplicatie in energia electrica si termica.
Energia geotermala cu aplicatie in eneria termica.

GENERALITATI
ZACAMINTE DE PETROL ( REZERVOR)
Zacamantul constituie o acumulare de hidrocarburi fluide intr-o roca poroasa si permeabila inchisa de ecrane impermeabile exploatabila din punct de vedere ethnic si tehnologic in conditii actuale sau viitoare si profitabile din punct de vedere economic.

Zacamintele de hidrocarburi pot fi alcatuite din 1 sau mai multe unitati hidrodinamice ( strate pe verticala si blocuri pe orizontala), caracterizate prin continuitatea mediuluiporos permeabil.
Structura petrolifera sau gazeifera este o structura geologica ce cuprinde 1 sau mai multe zacaminte de hidrocarburi.
Exploatarea zacamintelor de hidrocarburi se poate face atat pe uscat ( onshore) cat si pe mare ( affshore).

Exploatarea presupune pe de o parte activitati de:
-exploatare ( cercetare ) : descoperirea de noi rezerve ;
-exploatarea propriu- zisa care cuprinde: forarea, tubarea, extractia;
Dupa extractie urmeaza transportul prin conducte catre rafinarii si dupa prelucrare se trece la distributie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.