Managementul pozitiei financiare a firmei

Trimis la data: 2009-10-07
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Roberta_A
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Managementul pozitiei financiare in firma secolului XXI opereaza, in principal, pe baza bilantului, elaborand pentru analiza urmatoarele categorii de rate: ratele privind structura activului, ratele privind structura elementelor de datorii si capitaluri proprii, ratele de finantare, ratele de indatorare, ratele lichiditatii, ratele solvabilitatii, fiecare dintre acestea fiind utile pentru buna gestionare a activitatii. Aceste rate stabilesc ponderea fiecarui post sau grupe de posturi de activ bilantier in totalul activului, oferind posibilitatea exprimarii bilantului in procente. Importanta demersului consta in aceea ca permite identificarea caracteristicilor majore ale structurii bilantului si ofera date cu privire la evolutiile cele mai semnificative in timp.

Cursuri similare:

Se determina ca raport intre datoriile curente si activele curente. Reflecta masura in care resursele financiare grupate in capitalurile temporare acopera utilizarile grupate in activele temporare. O valoare supraunitara indica faptul ca activele curente sunt finantate integral din surse curente si exista un necesar de fond de rulment negativ. O valoare subunitara arata ca activele curente sunt finantate doar partial din surse curente iar diferenta neacoperita o reprezinta necesarul fondului de rulment.

Se determina ca raport intre FRN si NFR. Reflecta masura in care excedentul neutilizat din resursele permanente acopera nevoile ciclice neacoperite. In cazul unei valori supraunitare, se poate spune ca NFR este finantat integral prin FRN si se creeaza TN pozitiva. In cazul unei valori subunitare, se poate concluziona ca NFR este finantat partial pe seama FRN si partial pe seama creditelor bancare pe termen scurt, iar trezoreria este negativa.

Se calculeaza ca raport intre creditele de trezorerie si necesarul de fond de rulment pentru exploatare. Managementul activitatii financiar-contabile este capabil sa masoare gardul in care firma angajeaza credite bancare pe termen scurt pentru a suplini capacitatea de autofinantare a investitiilor de exploatare.
Se determina ca raport intre capitalurile proprii si activele imobilizate brute. Se recomanda ca valoarea acestei rate sa fie supraunitara.

Masoara partea investitiilor autofinantate si poate fi exprimata cu ajutorul raportului dintre capacitatea de autofinantare si (investitiile exercitiului + variatia nevoii de fond de rulment pentru exploatare). Daca valoarea raportului este supraunitara, firma are capacitate de autofinantare suficienta pentru a finanta noile investitii precum si cresterea nevoii de fond de rulment pentru exploatare, generata de acestea.
Se calculeaza ca raport intre investitiile anuale si valoarea adaugata. Evidentiaza proportia de investire a firmei in cursul exercitiului financiar, facand posibila aprecierea cresterii firmei in raport cu politica de investitii promovata.

Evidentiaza proportia corespunzatoare din fondul de rulment functional ce finanteaza partea cea mai stabila a nevoilor de fond de rulment legate de exploatare (stocurile). Raportul se considera satisfacator daca fondul de rulment functional reprezinta aproximativ 2/3 din stocuri. Prezinta, in general, marele inconvenient de a compara un element static (fondul de rulment) cu un element fluctuant (stocurile).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.