Managementul proiectelor - notiuni generale

Trimis la data: 2010-12-05
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Ionela_P
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Un proiect este o intreprindere temporara si unica pentru atingerea unui scop specific. Proiectele se pot derula la orice nivel al unei organizatii, pot implica o persoana sau sute de persoane, un singur departament sau mai multe, trecand uneori de frontierele organizatiei. Dezvoltarea unui nou produs sau serviciu, derularea unei campanii electorale, construirea unei cladiri, conceperea unui site pe Internet, derularea unei misiuni spatiale sau militare, organizarea unei expozitii sau a unei vacante, iata cateva exemple de proiecte.

Cursuri similare:

De unde provin ideile pentru intreaga actiune a unui proiect? Un proiect reprezinta instrumentul prin care o organizatie obtine ceea ce nu are in mod curent, dar in schimb isi doreste foarte mult. Fiecare persoana dintr-o organizatie poate sa vina cu idei referitoare la un proiect, deoarece creativitatea si generarea de idei nu reprezinta doar o caracteristica a top-managementului; sunt oameni care lucreaza zi de zi in diferite activitati si care adesea au cele mai bune idei pentru imbunatatirea performantei organizationale.

Imbunatatirea continua nu necesita o anumita initiativa sau campanie, dar trebuie sa faca parte din munca de zi cu zi a fiecaruia si sa reprezinte un adevarat mod de viata.
In fig.1.1. sunt prezentate simbolic principalele surse generatoare de idei pentru initierea si derularea unor proiecte, prelucrare dupa [14], [29].In conformitate cu Ghidul PMBOK, editia 2000 (Guide to the Project Management Body of Knowledge, Project Management Institute, December 2000), se defineste managementul proiectelor ca "aplicarea unor cunostinte, abilitati, instrumente si tehnici intr-o larga categorie de activitati pentru asigurarea indeplinirii cerintelor specifice unui proiect".

Managementul proiectelor reprezinta un proces dinamic ce utilizeaza cele mai adecvate resurse ale unei organizatii, intr-o maniera structurata, organizata si controlata, proces angajat in producerea unor schimbari definite cu claritate, caracterizate prin obiective specifice, identificate ca si necesitati strategice.
Mediul proiectului reprezinta ansamblul de oameni, institutii, resurse materiale, conditii naturale etc., prin intermediul carora se deruleaza toate actiunile determinate de cerintele proiectului [8], [16].

Despre importanta cunoasterii particularitatilor mediului proiectelor, J. R. Cusworth si T. R. Franks evidentiaza faptul ca:
supravietuirea unui proiect depinde de mediul sau precum un organism viu depinde de mediul sau biologic!;proiectul este afectat de mediu si la randul sau afecteaza mediul!turbulenta (tendinta spre schimbari neasteptate si rapide, imprevizibile) si lipsa frecventa de resurse (factor datorita caruia se aloca mai multa energie si mai mult timp pentru achizitionarea si controlul resurselor), sunt doua trasaturi importante ale mediului specific tarilor in curs de dezvoltare
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.