Managementul recompenselor

Trimis la data: 2010-03-16
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.97 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandra_O
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Managementul recompenselor
= procesul de elaborare si implementare a strategiilor, politicilor si sistemelor de recompense care permite organizatiilor sa-si indeplineasca obiectivele vis-a-vis de angajatii sai (asigurarea cu personal, mentinerea si dezvoltarea personalului, motivarea corespunzatoare a acestora). Sistemul de recompense
= ansamblul veniturilor materiale si nemateriale, financiare si nefinanciare, prezente si viitoare determinate in mod direct si indirect de calitatea de angajati, cat si de activitatea desfasurata de catre acestia.

Cursuri similare:

1. Formarea salariului pe baza mecanismului pietei
Pe piata muncii nivelul salariului e determinat de raportul dintre cererea si oferta de munca si e stabilit pe baza negocierilor dintre partenerii sociali, sindicate, patronate si Guvern.
2. Principiul negocierii salariilor
Negocierea - este un element esential al politicii soiale in general si al politicii salariale in special; reprezinta procesul complex de realizare a unor acorduri, conventii si contracte intre partenerii sociali; de fapt, negocierea reprezinta dialogul dintre acesti parteneri sociali prin care fiecare isi prezinta argumentele

referitoare la revendicarile privitoare la raporturile de munca, dialog care urmareste realizarea unui echilibru intre aspiratiile si nevoile salariale si nevoile societatii in ansamblul ei. Rezultatele negocierii colective se reflecta in contractul colectiv de munca; este institutia chemata sa limiteze arbitrariul din partea patronatului, in acordurile incheiate putandu-se obtine clauze tot mai favorabile pentru ei; interventia statului in negociere trebuie sa se limiteze doar la masurile de protectie sociala care pot consta fie in precizarea limitei minime a unor drepturi (salariul minim), fie a limitei maxime a unor obligatii (durata maxima a timpului de lucru).

3. Stabilirea salariului minim
Inca de la infiintare Organizatia Internationala a Muncii si-a propus sa militeze pentru garantarea unui salariu care sa asigure conditiile de viata convenabile, acceptabile, accetuand dreptul angajatilor la protectie sociala din partea statului. Astfel a aparut salariul minim brut pe economie cu rol de protectie sociala. In Romania salariul minim brut a fost implementat dupa 1990, fiind stabilit anual prin hotarare guvernamentala dupa o consultare prealabila cu sindicatele si patronatele, pentru un program complet de 170 de ore munca pe luna.

Metoda care sta la baza stabilirii salariului minim brut este "metoda minimului de trai" care presupune deducerea salariului minim din bugetul minim de consum al unei familii standard de salariati. Nivelul salariului minim nu trebuie sa se apropie prea mult de nivelul salariului mediu deoarece daca se intampla acest lucru el isi pierde rolul de protectie sociala, generand in economie o serie de efecte negative, dezechilibre economice, cum ar fi: cresterea somajului, accentuarea inflatiei.

4. Salarizarea in functie de cantitatea de munca
Conform acestui principiu salariul se exprima in functie de numarul total de ore de munca dintr-o luna sau pe o singura ora (salariu orar), prin intermediul normelor de munca (de timp de munca) acolo unde se pot determina pe operatii, lucrari sau produse realizate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.