Managementul recompenselor

Trimis la data: 2010-06-02
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.99 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucian_R
Dimensiune: 33kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In ultimiii ani, in literatura de specialitate tot mai frecvent este intilnit conceptul de managementul recompenselor.
Prin managementul recompenselor se intelege procesul de elaborare si implementare a strategiilor, politicilor si sistemelor de recompense care permite organizatiilor sa-si indeplineasca obiectivele prin recrutarea si mentinerea angajatilor necesari, precum si prin motivarea corespunzatoare a acestora.
Managementul recompenselor consta, in primul rand, in proiectarea, implementarea si mentinerea sistemelor de recompense ale angajatilor care trebuie sa fie adaptate performantelor organizatiilor si supuse unor imbunatatiri continue
La nivel global, strategiile de recompensare depind de politica generala a guvernului in domeniul social si se refera, in special, la protectia sociala.
O problema importanta al strategiilor de recompensare revine stabilirii unei echitati a acesteia.
Echitatea recompenselor permite asigurarea unui echilibru intre recompensele acordate in cadrul unei firme, pentru aceiasi munca executata in unitati diferite, intre angajatii cu calitati diferite, intre recompensele diferitelor categorii de angajati.

In acest context exista mai multe categorii de echitate a recompenselor.
Echitatea interna consta in asigurarea unui echilibru intre recompensele angajatilor de pe posturi diferite din cadrul firmei.
Echitatea externa consta in asigurarea echilibrului intre salariile angajatilor care efectueaza aceiasi munca in organizatii diferite. Aceasta echitate are un caracter relativ deoarece este influentata de puterea economico-financiara a organizatiei.
Echitatea individuala presupune diferentierea recompenselor intre angajati pe baza performantei individuale.

Echitatea organizationala consta in asigurarea unei impartiri echitabile a profitului in interiorul organizatiei. Pot aparea diferentieri de salarii intre doua organizatii care aloca procente diferite din profit pentru investitii. Pot exista diferentieri ca urmare a politicilor de pret, diferite de la o firma la alta.
Echitatea globala consta in repartizarea corecta a mijloacelor intre diferite categorii de salariati. Se realizeaza prin fundamentarea sistemului de salarizare pe principiile economiei de piata.

In ceea ce priveste politicile de recompense, acestea asigura cadrul necesar pentru ca o parte echitabila din valoarea adaugata sa revina angajatilor, asigura concentrarea intereselor partenerilor sociali, exprima o anumita filozofie colectiva, egalitara sau individuala, asigurand si alte aspecte cum ar fi: nivelele de recompense, recompensarea performantei, flexibilitatea sistemului de salarizare etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.