Managementul relatiilor de munca in context international

Trimis la data: 2010-11-15 Materia: Management Nivel: Facultate Pagini: 171 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Iustina Lungu Dimensiune: 193kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Munca, inteleasa ca o activitate creatoare de bunuri si valori materiale si spirituale necesare satisfacerii cerintelor si trebuintelor umane, este indisolubil legata de viata omului.
Perceputa fie ca o constrangere, fie ca o libertate, munca este sursa determinanta a avutiei nationale si practic in prezent nici nu se poate concepe vreo alta posibilitate de progres si dezvoltare sociala decat prin intermediul muncii depuse de indivizi in mod individual si colectiv.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Salariatul se obliga sa presteze un anumit gen de munca, dupa caz in cadrul unei meserii, functii sau specialitati, determinata prin stabilirea duratei, printr-o anumita norma de lucru sau printr-un sistem mixt.Asadar, o munca gratuita, depusa de o persoana fizica in cadrul unei persoane juridice, nu poate avea loc in temeiul unui raport juridic de munca, reglementat de legislatia muncii, in acest sens pronuntandu-se si instantele judecatoresti.

Aceste criterii isi dovedesc utilitatea in practica in situatia in care una dintre partile unui raport juridic neaga caracterul acestuia de raport de munca, iar cealalta parte trebuie sa dovedeasca, pornind de la anumite elemente de fapt, ca in realitate raportul juridic este unul de munca. h) Munca se presteaza pe riscul si in beneficiul unei singure parti, respectiv a angajatorului.

Aceasta caracteristica a raportului juridic de munca presupune faptul ca potentialul profit al activitatii desfasurate, precum si potentiala pierdere apartin numai angajatorului, salariatul avand dreptul in principiu la o remuneratie fixa. Cel care lucreaza pentru sine nu mai este considerat salariat.

Aceste trasaturi caracteristice ale raportului juridic de munca se regasesc in sinteza la nivelul statelor europene. Astfel, pentru a fi in prezenta unui contract de munca si a unui raport de munca, trebuie indeplinite conditii privind prestarea muncii in mod continuu (Suedia), personal de catre salariat (Danemarca, Spania, Suedia si Marea Britanie), contra cost potrivit uzantelor (Danemarca, Italia, Spania) si in subordinea angajatorului (Belgia, Danemarca, Germania, Italia, Spania, Suedia si Marea Britanie).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.