Managementul resurselor umane

Trimis la data: 2009-05-17
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina_E
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Capitalul uman - cel mai important, creativitatea fiind calitatea primordiala.
Wright, McMahan si McWilliams - RU sunt unice, in ceea ce priveste potentialul lor de crestere si dezvoltare, si capacitatea de a-si cunoaste si invinge propriile limite, pentru a face fata noilor provocari, sau exigentelor actuale si de perspectiva; resursele unei firme care asigura competitivitatea, deoarece sun rare, valoroase, dificil de imitat, si, relativ, de neinlocuit.

Cursuri similare:

.U. inglobeaza atat salariatii cat si celelalte categorii de persoane care genereaza influente asupra functionarii si competitivitatii organizatiei - stakeholderi: actionari, asociati, clienti, furnizori, distribuitori, consultanti, angajatii potentiali/ posibili, admin. publica locala, etc. Adica: reuneste reprezentarea, atat de mediu intern, cat si extern. Schimbarea de perceptie s-a produs in '97 - RU = angajat cu cunostinte, si contributii (fdm care gandeste, creaza!). De aici si necesitatea investirii in RU - in special prin perfectionare, continua! Dar si mng. bazat pe cunoastere (informatie, metode, instrumente, practica, experienta, expertiza).

Principalele argumente in evidentierea stakeholderilor ca R.U. tin de:
- influenta semnificativa asupra org., din partea celor implicati in mng. si fct. fFirmei, desi fac parte din mediul extern;
- aparitia si dezv. compartim. noi din cadrul organiz. care urmaresc crearea si cultivarea relatiilor cu stakeholderii (PR, comunicare);
- externalizarea unor activ./ servicii/ sectoare din cadrul organizatiei/ organigrama firmei - ca de ex.: pt. crearea si perfectionarea R.U.; recrutare si selectie; evaluare performante angajati; analiza postului - finalizata cu o Fisa a Postului, etc.

Definitie - MRU cupr. totalit. deciziilor manageriale si a practicilor care infl. sau afecteaza in mod direct oamenii, respectiv totalitatea R.U. care isi desfasoara activ. in cadrul organizatiei. Dar, si imbunatatirea permanenta a activitailor tuturor, in realizarea cu succes a misiunii si obiectivelor org. - prin concilierea telurilor personale ale RU, cu cele ale org., performand ambele parti/ asigurarea prosperitatii pentru patron, dar si a satisfactiei personale si profesionale pentru angajat.

Orice org. treb. sa dispuna de un Dep. de RU, de a carui performanta depinde insasi scuccesul ei. Atributiile acestuia sunt de a lua decizii manageriale privind RU. (Studiu '97 - 2003: 80% dintre angajatori, nu au specialisti in RU).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.