Managementul resurselor umane - postul

Trimis la data: 2010-01-01
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.92 / 10
Downloads: 0
Autor: Tatiana_D
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
- Pentru indivizi, posturile permit determinarea statutului acestora, a standardului de viata sau a experientei lor profesionale, pot aduce venituri sau au chiar sensul unor valori, ca, de exemplu: sentimentul realizarii, respectul de sine, autoaprecierea, sensul autoafirmarii sau autorealizarii, stima, nevoia de informare si comunicare, dorinta de asociere, dorinta de siguranta etc.
- Pentru organizatie, posturile sunt, elemente fundamentale ale organizatiei, reprezentand principalele instrumente pentru repartizarea sarcinilor, obligatiilor si rolurilor care revin diverselor categorii de personal.

Cursuri similare:

Obiectivele postului reprezinta definirea calitativa si cantitativa a scopurilor avute in vedre la crearea sa; justifica ratiunea infiintarii si functionarii lui ; se regasesc in obiectivele firmei ca obiective individuale, iar pentru a fi realizate, titularului postului ii sunt conferite sarcini, autoritate si responsabilitati ; prin obiectivele postului se inteleg si perspectivele sale de evolutie.
Realizarea obiectivelor se efectueaza prin intermediul sarcinilor.

- Sarcina este o componenta a atributiei, cea mai mica unitate de munca fixata unui executant, care reprezinta o actiune clar formulata, orientata spre realizarea unui obiectiv precis; deci, sarcina reprezinta elementul concret de actiune in cadrul unei parti dintr-o activitate.
Atributia, la randul sau, incumba o anumita responsabilitate privind indeplinirea sarcinilor la termen si la un anumit nivel calitativ, si reclama autoritate si competente adecavate (cunostinte, experiente).

- Autoritatea este o alta componenta a postului, care exprima limitele in cadrul carora titularul postului are dreptul de a actiona pentru realizarea obiectivelor individuale si exercitarii atributiilor.
Autoritate formala se acorda titularului postului, fiind oficializata prin reglementari, norme, proceduri, indicatii metodologice, acte interne ale unitatii, decizii ale conducerii etc.

Autoritatea reprezinta puterea oficializata prin care se confera titularului postului dreptul de a dispune executarea unor sarcini, de a intreprinde o actiune sau de a produce o anumita schimbare in comportamentul individual si organizational. In acelasi timp, titularul postului trebuie sa dispuna si de competenta sau autoritatea profesionala, exprimata de nivelul de pregatire si experienta de care dispune o persoana si prin care dobandeste recunoasterea meritelor si a contributiei personale la realizarea obiectivelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.