Managementul resurselor umane - suport de curs

Trimis la data: 2014-10-05
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 98
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: loreley86
Dimensiune: 152kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In fata ansamblului acestor "provocari", organizatiile sunt determinate sa-si reconsidere politica de angajare si sa-si conceapa un management al resurselor umane in stransa legatura cu strategia de dezvoltare a organizatiei.
Previziunea necesarului de resurse umane in cadrul oricarei organizatii are ca obiectiv principal asigurarea permanenta a echilibrului posturi - resurse umane. Concret aceasta presupune elaborarea unor planurilor de actiune destinate sa inlature diferentele cantitative si/sau calitative intre nevoile viitoare de posturi si resursele umane disponibile.
Previziunea necesarului de resurse umane presupune analiza atenta a situatiei existente in cadrul organizatiei, respectiv atat a posturilor, cat si a efectivelor. O analiza aprofundata a structurii actuale permite realizarea unui inventar global al angajatilor si al posturilor, precum si descrierea detaliata a posturilor. Este vorba despre stabilirea, in paralel, a "starii" persoanelor angajate disponibile si a "prevederii" evolutiei acestora, intr-o perioada de timp determinata, tinand cont atat de parametrii asociati, in mod traditional, imbatranirii si mobilitatii acestora, cat si de factorii care le afecteaza dinamica.

Pentru stabilirea numarului de posturi si persoane existente este necesara realizarea unei baze de date care sa cuprinda atat principalele caracteristici ale structurii demografice a diferitelor categorii de salariati ai organizatiei (efectivele de resurse umane pe fiecare categorie, piramida varstelor, matricea formarii profesionale etc.), cat si principalele fluxuri de personal pe posturi (coeficientul plecarilor, durata medie de ocupare a unui post, coeficientul de promovari etc.).

Stabilirea numarului de persoane existente in cadrul organizatiei este necesar sa se realizeze atent, urmarind permanent obtinerea cat mai multor informatii posibile. Aceste date sunt necesare identificarii si caracterizarii cat mai precise si rapide a angajatilor. In egala masura, se pune problema genului de informatii de care organizatia are nevoie din partea fiecarui angajat.. Aceste informatii pot fi clasificate, temporal, astfel: informati despre trecutul angajatului, care contin date generale despre natura posturilor detinute si experienta acumulata in cadrul lor, pregatirea scolara, liceala sau universitara etc.;

informatii despre activitatea viitoare a angajatului, care evidentiaza obiectivele individuale ale acestuia, in vederea evaluarii potentialului si a dezvoltarii carierei acelor angajati care pot accede la posturi situate superior din punct de vedere ierarhic; informatii despre viata angajatului - desi sunt dificil de obtinut, ele sunt necesare numai daca interfereaza cu activitatea din cadrul organizatiei. Aceste date se pot utiliza, spre exemplu, pentru realizarea unor simulari ale evolutiei resurselor umane, in timp, in functie de anumiti parametri sau ipoteze ale evolutiei posturilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.