Managementul resurselor umane

Trimis la data: 2015-02-25
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 45
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: boier.cristina
Dimensiune: 94kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Daca banii sunt sangele economiei unei tari, resursa umana este corpul fizic, este ceea ce asigura materialitatea unui proces economic eficient.
Evolutia practicii si gandirii manageriale a determinat deplasarea atentiei specialistilor de la factorul material catre resursa umana, de la cantitativ la calitativ.
Resursele umane influenteaza decisiv eficacitatea utilizarii tuturor resurselor.Consultantii si managerii sustin ca oamenii constituie "bunul cel mai de pret" al unei organizatii.

Cursuri similare:

Functia de personal este una din cele mai importante dintre celelalte functii ale firmei si anume: cercetare - dezvoltare, productie, comerciala, financiara, informatica- si cuprinde activitatile prin care se asigura resursele umane necesare realizarii obiectivelor firmei, utilizarea eficienta a acestora, dezvoltarea competentelor profesionale si solutionarea problemelor salariale si sociale.Teoria ierarhizarii nevoilor, considerata a fi cea mai complexa, apartine psihologului Abraham Maslow (1908-1970) care considea ca o nevoie este o cerinta personala.

Exista o varietate de necesitati pe care oamenii le doresc indeplinite si presupune ca aceste nevoi pot fi aranjate in conformitate cu importanta lor, in secvente cunoscute ca ierarhia nevoilor a lui Maslow.Teama. Superiorii presupun ca teama determina o schimbare a performantelor. Superiorii care folosesc aceasta abordare tind sa se angajeze in anumite actiuni capabile sa induca sentimentul de teama, cum ar fi periclitarea integritatii corporale, pierderea statutului, etc. Daca oamenii se tem suficient sau au o stare de discomfort, se estimeaza ca vor actiona in acord cu prevederile superiorilor pentru a elimina senzatia de teama.

Pedeapsa. Strans legata de utilizarea temerilor este utilizarea pedepsei fizice (palmuire sau lovire) sau psihologice (respingerea). Superiorii care utilizeaza aceasta strategie aplica pedepse pana in momentul in care persoana respectiva isi schimba comportamentul, sau ameninta cu pedeapsa in situatia in care individul nu se supune.
Recompensa. Se bazeaza, pe principiul psihologiec: placere-durere. Pe scurt, conform acestui principiu, oamenii au tendinta de a dori sa experimenteze placerea si de a evita durerea. Ceea ce intelege un grup de oameni prin placere si, respectiv, durere, este definit de obicei de cultura.

Aproape toti oamenii tind sa evite acele lucruri pe care le considera dureroase si sa incerce sa obtina recompensele sau placerea.Recompensa / pedeapsa. Aceasta metoda reprezinta de fapt un troc: imbunatatirea comportamentului angajatului in schimbul recompenselor oferite de angajator. Pentru a se angaja intr-un asemenea schimb, este esential ca muncitorul sa poata avea performante mai bune, iar managerul sa poata oferi recompensele sau sa aplice pedepsele anuntate.

Vina.Sentimentul datoriei sau reciprocitatii, este prezent in inducerea unor sentimente de vinovatie. Managerul poate folosi astfel argumente de genul: "Uite ce a facut compania pentru tine." Inducerea vinovatiei nu rezulta neaparat in cresterea performantelor.Replica muncitorului poate fi aceea ca plata nu este echitabila, prin urmare nu are de ce sa se simta vinovat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.