Managementul resurselor umane in institutii publice

Trimis la data: 2010-03-20
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 136
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul_T
Dimensiune: 194kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Managementul resurselor umane se defineste, in mod conventional, ca un "ansamblu de activitati prin care se asigura procurarea, dezvoltarea si conservarea resurselor umane de care are nevoie o organizatie pentru a-si atinge obiectivele".
O astfel de conceptie cu privire la managementul resurselor umane (M.R.U.) pune accentul, inainte de toate, pe descrierea activitatilor componente, fara a incerca sa expliciteze obiectivele specifice urmarite prin indeplinirea acestor activitati.
De aceea se impune o reformulare a domeniului M.R.U., larg raspandita in prezent, care va deschide si in acest domeniu, calea unei abordari globale, coerente, oferind posibilitatea integrarii fenomenelor.
Aceasta ultima varianta a fost retinuta de P.H. Sappey care arata ca "functiunea de personal nu este in esenta sa o functiune de optimizare, in masura totala, a nevoilor existente (deseori imposibila) ci, de cautare a unui punct de echilibru optimal, variabil de la un moment la altul, astfel incat asteptarile unora si altora (individ, salariat, manager) sa fie satisfacute in masura posibilului".

Aceasta a treia cale pare sa fie cea mai realista, intrucat corespunde cel mai bine realitatii organizatiei publice moderne care prezinta un mediu de munca, deseori conflictual, adica un context uman in care asteptarile si aspiratiile oamenilor sunt rareori perfect compatibile cu exigentele privind rentabilitatea organizatiei. Aceasta constatare devine mai evidenta atunci cand exista, in cadrul organizatiei publice, o contraputere sindicala capabila sa medieze conflictele sau sa le scoata la iveala.

Mult timp, mai ales in epoca de difuzare intensiva a conceptiilor scolii M.R.U., managerii au crezut ca o crestere a satisfactiei in munca trebuie, in mod normal, sa se traduca intr-o crestere de productivitate. Totusi, rezultatele a numeroase lucrari de cercetare nu confirma intotdeauna legatura de cauzalitate dintre cele doua variabile. Exista situatii in care:

Reactia de feedback presupune aparitia unei informatii pe baza analizei rezultatelor obtinute de sistem. Aceasta informatie este reintrodusa in sistem si permite o alocare de resurse. Pentru a aprecia corect rezultatele obtinute este necesar ca acestea sa fie definite cat mai precis.Precizam ca eficacitatea M.R.U. poate fi apreciata cu ajutorul a doua mari grupe de indicatori:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.