Managementul schimbarii

Trimis la data: 2009-08-27
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.73 / 10
Downloads: 0
Autor: Lucianan Flroescu
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Societatea contemporana a intrat intr-o faza de schimbare accelerata. Se schimba structurile sociale si economiile, dar si mentalitatile, reprezentarile colective, practicile sociale, stilurile de comportament. Nici o generatie, din orice colt al lumii, nu mai poate spera sa evolueze in cadrul acelorasi structuri economice si social-psihologice.
Fenomenul schimbarii este deosebit de pregnant in tarile din Est si in cele in curs de dezvoltare. In cele mai multe cazuri sunt atrase etapele pe care le-au parcurs tarile puternic dezvoltate, terenul pierdut se recupreaza cu febrilitate.

Cursuri similare:

Uneori, acest proces naste tensiuni, dureri, crize. Dar nu poate fi oprit. El este intrinsec evolutiei societatii omenesti.
Oamenii au nevoie de schimbari de mentalitati, competitia le impune noi comportamente, relatiile noi de proprietate determina noi atitudini.
Este evidenta o accelerare a schimbarii. In aceste conditii, schimbarea poate fi considerate si ca o dimensiune a perspectivei.

Pe baza acestor constatari, se poate conclude ca modificarile de mediu petrecute sau anticipate determina o redefinire a strategiilor utilizate de organizatiitle productive care, la randul lor, produc schimbari mai mult sau mai putin radicale in plan organizational.
Altfel spus, schimbarea organizationala este impulsionata in principal de necesitatile strategice (adevarate sau presupuse) de mentinere si dezvoltare a organizarii intr-un cadru evolutiv sau perturbat.

Acest lant cauzal nu este, bineinteles, univoc, deoarece, in dinamica, strategiile organizationale pot "contribui" la modificarea sau modelarea anumitor dimensiuni sau la orientarea evolutiei mediului inconjurator al firmelor.Economia mondiala, in general, si cea in tranzitie, in special, resimt nevoia schimbarii, aflata sub impulsul influentelor revolutiei tehnice, ale transforamarilor economice, politice si sociale, toate aflandu-se sau fiind determinate in zona interventiilor profesionale.

Centrele de decizie sunt intr-o continua miscare, situatiile se complica, se modifica, viteza de reactie este mai mare si raspunsurile birocratice nu mai ajung.In acest context, managemtul schimbarii reprezinta ansamblul proceselor de prevedere, organizare, decizie, coordonare, antrenare si control-reglare, al masurilor de modificare, transformare, inlocuire, sau completare in forma si continut a firmei cu scopul de imbunatatire a performantei specifice a sistemului vizat.
Abordari istorice si/sau teoretice

Dintr-un punct de vedere mai academic, cercetarile recente incearca sa elaboreze modele explicative ale schimbarii organizationale realizand analiza cauzelor si efectelor acesteia intr-o perspectiva teoretica si/sau istorica globala. Se poate sublinia indeosebi importanta lucrarilor de natura istorica initiate de A. Chandler sau importanta curentului evolutionist modern, un punct de plecare in lucrarea lui R Nelson si S. Winter, C. Mernard, prin abordari si perspective foarte variate, dinamica organizarilor a fost foarte pe larg abordata de econimistii organizarilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.