Managementul serviciilor publice

Trimis la data: 2009-07-27
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 136
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_M
Dimensiune: 935kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aparitia si dezvoltarea notiunii de management public corespunde unei evolutii progresive a metodelor de gestiune publica. Daca anumite evolutii au fost rapide, nu se poate vorbi in acest caz de o ruptura brutala fata de celelalte stiinte, ci mai degraba de o evolutie progresiva. Totodata, imperativul de claritate al prezentarii sugereaza o opozitie a conceptiei traditionale a administratiei publice unei conceptii moderne, aceea de management public.

Cursuri similare:

Chiar daca ocupa un loc marginal, adesea fiind neinteleasa si in mod frecvent contestata, expresia "management public" nu este nici recenta nici rezervata unor initiati. Ea este uneori o sursa de ambiguitati care merita sa fie clarificate urmarind in mod specific sa trasam originile sale. Dezvoltarea sectorului public este marcata printr-o puternica traditie si numeroase valori. O prima referinta o constituie functionarea minelor din perioada antichitatii romane, care reprezinta dupa unii autori1 primele semne de organizare a unitatilor economice prin administrarea puterii publice.

Imaginea administratiei este asociata si cu dezvoltarea unor ideologii diferite. Astfel in secolul al XVIII-lea, unii economisti liberali englezi au contribuit la pierderea "aurei" statului, calificandu-l ca pe "un rau necesar". Evadand din zona legilor naturale de piata administratia statului este la inceput suspectata de abuz de putere. Adam Smith 2 considerat parintele liberalismului economic, estima ca misiunile sale trebuie sa fie inainte de toate pornind de la sintagma ca "un particular sau un grup de particulari nu va fi interesat niciodata sa faca sau sa sustina o situatie in care profitul nu i-ar acoperi cheltuielile investite".

Acest economist de notorietate atribuie statului trei teme de interes: apararea, justitia si lucrarile publice si institutiile publice (deci ceea ce faciliteaza dezvoltarea comertului, dar si alte domenii, cum ar fi educatia).Evolutia ulterioara a conceptului de management public este legata de Revolutia franceza, perioada dupa care se dezvolta notiunea de interes general in numele principiului de libertate si egalitate. Statul poarta el insusi valori fundamentale si isi gaseste legitimitatea in interventiile care ii permit sa corecteze abuzul individual in favoarea colectivitatii.

Astfel, el se structureaza si se organizeaza in ministere pentru a asigura o concentrare a cunostintelor necesare realizarii diferitelor misiuni de interes general, cauta sa satisfaca nevoile colective nascute din progres tehnic fata de insuficienta initiativei private (construirea cailor ferate), ofera protectie angajatilor sai in meserii specifice, formandu-i cu rigoare si perseverenta, specificand de fiecare data claritatea dupa care functioneaza "serviciul public"3.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.