Managementul si comunicarea

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cristiana Banila
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acest capitol evidentiaza importanta comunicarii interpersonale pentru procesul de management. Se pune accent pe rolul critic, dar adesea neglijat al comunicarii interpersonale deschise si expresive in realizarea unui management eficace.

Cursuri similare:

1.1. Rolul managerului si comunicarea
Managementul este arta de a realiza obiectivele organizatiei prin intermediul subordonatilor . De aceea, comunicarea constituie parte integranta a exercitarii functiilor managementului. Nu putem conduce fara a comunica. Nu putem lua decizii corect fundamentate si nu le putem pune in aplicare fara a comunica.

In mod traditional, rolul managerului in cadrul unei organizatii este cel de a previziona, organiza, antrena, coordona, controla si regla activitatile subordonatilor, in combinatie cu celelalte resurse: materiale si financiare.

Relativ putina importanta se acorda relatiilor managerului cu ceilalti membrii ai organizatiei. Se considera ca managerii nu ar trebui sa se preocupe de sentimente si emotii, exprimarea acestora fiind in mod traditional evitata si cenzurata in cadrul organizatiilor.Insa, tocmai neglijarea factorilor interpersonali, este cea care conduce de multe ori la reducerea eficacitatii grupurilor si indivizilor si la nerealizarea obiectivelor organizatiei.

Comunicarea descendenta este, in principal, de natura directiva si urmareste sa transmita asteptarile managerului referitoare la performantele subordonatilor. Acest tip de comunicare este legat de exercitarea functiilor de previziune, organizare, coordonare si antrenare. Comunicarea ascendenta constituie un feedback care informeaza managerul in legatura cu rezultatele efectiv obtinute sau orice problema care ar putea apare. Acest tip de feedback este legat in principal de functia de control - reglare a managementului, dar este utilizat si pentru culegerea de informatii necesare in previziune, coordonare si antrenare.

Comunicarea poate fi realizata pe canale formale sau informale, poate fi scrisa, orala sau nonverbala. Indiferent de canalul utilizat, comunicarea va fi influentata de atitudinile si valorile participantilor. De aceea am inclus sentimentele in schema de mai sus.Chiar daca un manager pare a isi indeplini functiile in mod adecvat, el poate esua in realizarea obiectivelor daca nu este competent si in domeniul comunicarii interpersonale. Se pune deci intrebarea ce anume produce esecuri in comunicare si cum pot fi acestea evitate.

1.2. Un model al comunicarii interpersonale
Pentru a intelege cum putem imbunatati comunicarea interpersonala trebuie sa stim mai intai ce trebuie imbunatatit. Vom incerca, cu ajutorul modelului de mai jos, sa identificam domeniile in care apar probleme in comunicare si mecanismele care le produc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.