Managementul stiinta a conducerii

Trimis la data: 2013-12-02
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 164
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: andaa
Dimensiune: 674kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiectul de studiu. Stiinta managementului si managementul stiintific
Folosit initial in tarile anglo-saxone, conceptul de management a cunoscut o rapida dezvoltare pe toate meridianele globului. Pentru a putea sa precizam in mai bune conditii sensul conceptului de management, consideram necesara o scurta incursiune etimologica (Petrescu, I., 1991, pag. 7-10).

Cursuri similare:

Management deriva de la latinescul "manus" (mana) si reprezinta ca expresie literara "manevrare", "pilotare". Asa cum subliniaza acad. Al. Graur, de la latinescul "manus" s-a format in limba italiana "mannegio" (prelucrarea cu mana), de unde, prin intermediul cuvantului francez "manege" a trecut in limba romana cu semnificatia de "loc unde sunt dresati caii". Din franceza, cuvantul a fost imprumutat de limba engleza, sub forma verbului "to manage", care inseamna "a administra", "a conduce". Englezii au derivat apoi "manager" si "management", ceea ce ar insemna "conducator" si "conducere".

Cu timpul, verbul "to manage" a trecut in domeniul artei operative si al stiintei militare. Aici a primit o noua semnificatie, si anume aceea de a pregati cantitativ si calitativ unitatea militara pentru a obtine victoria in batalie. Din acest punct de vedere, termenul englez se aseamana ca sens cu termenul american de logistica.

Termenul "management" nu isi afla implinirea vocatiei in domeniul economic in secolul al XVIII - lea, si nici in secolul urmator. In aceasta situatie se pune fireasca intrebare: de ce termenul "management" nu s-a aplicat pe parcursul celor doua secole in domeniul precumpanitor al activitatii industriale sau al celor economice desfasurate in Marea Britanie si ulterior in Statele Unite, Germania si Japonia ? Pentru a putea raspunde la aceasta intrebare esentiala este necesar sa punem in ecuatie termenul "management" cu elementul sau esential - factorul uman, caruia sa i se poata aplica conceptul de management.

In secolele XVIII si XIX activitatea economica reprezenta un proces de prospectare, productie si desfacere, iar mana de lucru nu punea probleme. Ea era destul de abundenta, ca urmare a procesului de migrare a taranimii la orasele in curs de industrializare. In acelasi timp nu ridicau probleme nici materiile prime, resursele imperiului colonial britanic fiind uriase. Si, in sfarsit, piata engleza si insulele protectioniste asigurau clientela pentru bunurile si serviciile oferite de economia britanica.

Aceasta conjunctura a durat aproape doua secole. Ea explica motivul pentru care termenul de management a intarziat sa intre in randul conceptelor fundamentale ale vietii economice.
Desi nu a capatat utilizare in domeniul economicului, termenul "management" a fost totusi folosit in acest timp in sfera politicului si in domeniul ziaristicii.

Inca din secolul al XVIII-lea termenul de management s-a impus si in domeniul administratiei publice, cu accent in chestiunile de politie, probleme navale si militare. Una din arme, cea a cavaleriei, punea la dispozitie modelul manejului, adica al managementului cailor.
Folosit astazi in toate activitatile economice, termenul management s-a impus in sfera acestor domenii in ultimii 65 de ani si aceasta datorita raspandirii imediate si atotcuprinzatoare a lucrarii lui James Burnham, "The Managerial Revolution", publicata prima oara la New York in anul 1941.

El a impus in mod categoric si definitiv notiunea de manager, ca vector al inovatiei si progresului, iar adjectivul managerial l-a cuprins in titlul lucrarii cu semnificatia de analiza interdisciplinara a pozitiei si a rolului managerului in societatea contemporana. Burnham vedea in manageri un grup de indivizi, o categorie sociala capabila sa organizeze o intreprindere in spirit novator si expansionist. Ideea noua si de mare valoare si actualitate pusa in circulatie de Burnham este aceea ca orice societate, indiferent de regimul ei ideologic, juridic sau politic are nevoie de manageri daca vrea ca economia ei sa prospere in ritm novator si creator.

Conditia esentiala actuala si de perspectiva a managerului este sugestiv definita prin ceea ce Peter Drucker (1970, pag.149) numeste "noile postulate ale managementului", si anume:i€­managementul este general, afirmandu-se in toate domeniile economice si sociale;i€­dezvoltarea spiritului de inovare constituie trasatura esentiala a managementului modern;i€­managementul este orientat spre sporirea continua a productivitatii muncii intelectuale si fizice;

i€­managementul se grefeaza pe traditiile culturale, sociale si politice ale fiecarei tari, pe conditiile istorice de dezvoltare ale acesteia;i€­managementul constituie principalul factor de sporire a eficientei activitatii desfasurate;i€­ca o consecinta logica a postulatului precedent, managementul constituie principalul "animator" al dezvoltarii economice, afirmatie sustinuta cu argumentul existentei unor tari sarace in resurse materiale, dar puternic dezvoltate economic.

Referindu-ne in continuare la conceptul de "manager", putem spune ca el este sinonim cu conceptul de conducator. Intr-o definitie sugestiva, managerul este in esenta liantul, catalizatorul, forta ce conduce schimbarea, coordonarea si controlul intr-o organizatie(Ursachi, I., Naftanaila, I., Deac, V., 1993, pag.3). Se cunosc mai multe feluri de manageri, in functie de nivelul competentelor, astfel: junior management sau lower supervizor, care corespunde conducerii de supraveghere, middle management, in care intra sefii de servicii, si top management, corespunzand conducerii de varf (Mihuleac, E., 1977, pag. 10).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.