Managementul structurilor de cazare turistica

Trimis la data: 2010-03-23
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 78
Nota: 9.77 / 10
Downloads: 1
Autor: Tatiana Olaru
Dimensiune: 375kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Serviciile oferite turistilor la locul de petrecere a vacantei reprezinta componenta cea mai importanta a activitatii turistice. Ele au ca obiect satisfacerea nevoilor cotidiene de repaos si hrana ale turistilor, precum si pe cele specifice de distractie, de recreere. Aceste prestatii sunt constituite din servicii de cazare (gazduire), de alimentatie si de agrement; lor li se adauga alte servicii, de ordin general sau particularizate pe forme de turism, menite sa completeze cadrul favorabil desfasurarii voiajelor.

Cursuri similare:

Aceste servicii se regasesc in continutul a ceea ce se numeste, mai recent, industria ospitalitatii. Derivand de la sensul originar al notiunii de ospitalitate -actiunea de a primi si gazdui pe cineva -, industria ospitalitatii are astazi o acceptiune larga, ingloband ansamblul activitatilor avand caracter economic - productie de bunuri si servicii -, destinate satisfacerii nevoilor turistilor in locurile de petrecere a vacantei.

Daca asupra ideii de ospitalitate nu exista nici un fel de rezerva in admiterea ca obiectiv al turismului, atributul de industrie a generat controverse. Asociat initial activitatii hoteliere si utilizat in sintagma "industrie hoteliera", atributul de industrie este justificat de amploarea si continutul acestei componente; este vorba, indeosebi, de caracteristicile investitiilor care, prin marime si mod de recuperare, sunt similare celor din industriile consacrate si de faptul ca productia acestor servicii este una intensiva in munca2.

Ulterior, caracterul industrial a fost recunoscut si altor componente ale activitatii turistice. Ca urmare, formula de industrie a ospitalitatii este tot mai frecvent intalnita, considerandu-se ca ea raspunde cel mai bine specificului domeniului si atitudinii producatorilor de vacante.Cu toate acestea, in literatura de specialitate mai persista rezerve cu privire la utilizarea acestei terminologii, dar mai ales in legatura cu aria de cuprindere a industriei ospitalitatii.

Unii limiteaza continutul acesteia la serviciile de cazare si alimentatie3, poate si pentru faptul ca, cel mai adesea, aceste doua prestatii sunt oferite in aceleasi incinte care functioneaza asemanator unor unitati industriale; altii considera potrivita o abordare mai larga, cu includerea serviciilor de agrement si chiar a celor de comercializare a produselor4.

Se poate aprecia ca acest al doilea punct de vedere se apropie de acceptiunea moderna a turismului, in spiritul careia ocuparea placuta, agreabila a timpului liber al vacantei este cel putin tot atat de importanta ca si asigurarea conditiilor de deplasare, gazduire si hrana. Nu lipsesc nici abordarile mult mai largi, care includ in sfera industriei ospitalitatii si alte activitati, precum transporturile, sanatatea sau educatia1.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.