Manager si leader

Trimis la data: 2010-09-10
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Andra Manescu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In sistemul de management participa doua parti, una din care este managerul si cealalta - subordonatii lui - colectiv de munca, ansamblu de personalitati.Daca din partea subordonatilor se asteapta efectuarea prevederilor instructiunilor, ordinilor samd. Lucrul trebuie sa fie facut calificativ, calitativ si la timp. Dar cine determina calitatea, calificarea, termenii lucrului ? Cine da si formuleaza aceste instructiuni, emite ordine ? Este o personalitate in cadrul colectivului, care raspunde pentru rezultatele obtinute de colectiv si care se numeste Managerul.

Cursuri similare:

-Managerul este o persoana, care detine un post managerial intr-o organizatie, activiteaza in limitele capitalului disponibil (capital statutar, actionar, imprumutat, dobandit) si influenteaza in mod direct actiunile si comportamentul subordonatilor sai cu scopul obtinerea rezultatelor dorite (stabilite, planificate).

Managerul eficient este o persoana multilaterala. Sunt formulate careva cerinte fata de managerul eficient si succesiv, spre care trebuie sa tinda orice manager:
-Abilitatile organizatorice, ca aptitudine de a organiza, de a aduna pe oameni pentru solutionarea problemelor comune (sau personale).
-Profesionalismul. Cunostintele, nu numai in domeniul activitatii organizatiei.
-Atitudinea fata de angajati. Este necesara atitudinea pozitiva, cu abordarea severa si justa a actiunilor gresite, incorecte a subordonatilor.

-Creativitatea. Abordarea creativa in rezolvarea situatiilor de productie, economice, de conflict, etc. Fara abatere de la norma, progresul nu este posibil. Б"з отs>>оoe"oeий от oeорOeы прогр"сс oe"CозOeож"oe.
-Posibilitatea de a fi un exemplu potrivit pentru angajati - intirzierile, productivitatea, dreptatea, profesionalismul, automanagement, etc.
-Capacitatea de a risca, abilitatile de a lucra in conditiile de incertitudine si risc. Intuitia.

-Sa stie sa se subordoneze. Acela este un prost conducator, care nu stie insusi sa se subordoneze altora.
-Comunicabilitatea (Pentru ca sa castigi apropierea si sinceritatea altora trebuie si tu sa fii deschis)
-Abilitatea de planificare (strategica), stabilirea scopurilor si cailor de atingere.
- Empatia

La toate intreprinderile este clar divizata functia managerului sa conduca intreprindere pentru atingerea scopurilor stabilite. Pentru aceasta orice manager este asigurat formal cu puterea - autoritate, care poate fi determinata ca totalitatea tehnicilor formali pentru impunerea oamenilor sa execute voia conducatorului. Dintre care sunt instructiuni oficiale, stimulente morale si materiale, mustrari si multumiri oficiale, etc.

Alta dimensiune a managementului este prestigiu, caracteristica principala a relatiilor neoficiale (partii neoficiale) in colectiv dintre manager si subordonatii lui. Prestigiu nu poate fi transmis impreuna cu postul de manager. Prestigiu poate fi obtinut (dobindit) numai prin recunoastere oamenilor din jur (colectiv de munca). In cazul dat persoana se recunoaste ca lider.

Diferenta dintre manager si lider este evidenta. Manager se foloseste de metode formale de management, dar lider de cele informale. Apar notiunile liderului formal (conducator sau manager) si liderului informal (lider).Daca managerul detine un post specializat (conducere), leaderul nu are acest post, poate sa fie ca un lucrator simplu sau si ca un manager. Managerul influenteaza in mod direct, leaderul - indirect. Managerul se foloseste de autoritate ca drept oficial de conducere, leaderul - de prestigiu sau de posibilitatea obtinuta prin recunoastere de a influenta oamenii.

Postul managerului permite persoanei sa devina leader in colectivul sau. Dar nu fiecare manager devine si leader. Leaderul apare informal cand toti (aproape) in colectiv recunosc careva calitati ale leaderului si instinctiv permit leaderului sa conduca colectiv in directia dorita de leader si de membrii colectivului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.