Managerul si eficientizarea muncii sale

Trimis la data: 2010-06-19
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 9.21 / 10
Downloads: 12
Autor: Verona Jianu
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cel mai important personaj in exercitarea managementului, a proceselor de management, este MANAGERUL.Acesta este o persoana care, in virtutea sarcinilor, competentelor si responsabilitatilor circumscrise postului ocupat, exercita procese de management, deci adopta decizii si initiaza actiuni prin care influenteaza comportamentul decizional si operational al altor persoane.

Cursuri similare:

Doua aspecte deriva din aceasta definitie. Primul se refera la faptul ca, in ipostaza de manager se poate afla o persoana - cazul cel mai frecvent - sau un grup de persoane (situatia organismelor participative de management sau a grupurilor de manageri constituite ad-hoc pentru solutionarea decizionala si operationala a unei sau unor probleme). Al doilea aspect vizeaza, practic, preocuparile unui manager, ce face acesta in cadrul organizatiei:

adopta decizii cu o intensitate mai mare sau mai mica, functie de pozitia ierarhica pe care se afla;initiaza actiuni orientate spre aplicarea deciziilor adoptate de manageri amplasati pe un nivel ierarhic superior pozitiei ocupate;deciziile si actiunile managerilor nu sunt simple acte personale, ci influenteaza deciziile si actiunile altor persoane amplasate, firesc, in ipostaze ierarhice inferioare managerului.

Totodata, acestea sunt "produsul" exercitarii proceselor de management si ale fiecarei functii in parte (previziune, organizare, coordonare, antrenare, control-evaluare);adoptarea de decizii sau initierea de actiuni solicitate de aplicarea unor decizii de nivel superior urmaresc realizarea de obiective si se deruleaza in contextul unor sarcini, competente si responsabilitati bine precizate, ce dau consistenta postului ocupat.

In ipostaza de manager se afla nu numai cel care conduce organizatia (directorul general), ci si alte persoane situate pe niveluri ierarhice superioare sau inferioare pozitiei ocupate de managerul general. Amintim aici:Adunarea generala a actionarilor;Consiliul de administratie;Administratorul unic;Managerul general (directorul general sau presedintele);

Managerii executivi (economic, comercial etc.);Sefi de compartimente functionale si operationale, inclusiv maistri.Prin toate acestea, managerul se deosebeste de executanti in sensul ca:la nivelul sau se manifesta dubla profesionalizare; un manager trebuie sa fie, concomitent, un bun specialist in domeniul in care s-a pregatit si un profesionist in management;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.