Manual de secretariat

Trimis la data: 2010-09-12
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 128
Nota: 5.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Alina Gutea
Dimensiune: 114kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In actuala revolutie tehnico-stiintifica informatica, telecomunicatiile, producerea si comunicarea informatiei au devenit prioritati incontestabile dar cu largi aplicatii in viata stiintifica, economica si sociala. In acest context a aparut o disciplina relativ recenta: birotica - termenul fiind introdus in limbajul cotidian in jurul anului 1976. Birotica vizeaza automatizarea activitatilor administrative si de birou depasind cadrul tehnic al proceselor administrative.

Cursuri similare:

Birotica este un nou mod de utilizare a calculatoarelor electronice si a devenit posibila o data cu raspandirea pe scara larga a microcalculatoarelor care au patruns in orice birou si in orice secretariat al unei organizatii sau institutii sporind considerabil productivitatea si calitatea muncii administrative.

Birotica s-a nascut din necesitatea integrarii mijloacelor si tehnicilor muncii administrative si de birou cu tehnicile de comunicatie si de prelucrare automata a datelor, urmarind cresterea performantei si calitatii muncii de secretariat si de birou in toate domeniile de activitate. Pe de alta parte biroul in general, secretariatul in special a devenit unul dintre cele mai importante locuri de munca in societatea contemporana; secretariatul a capatat functii si roluri multiple si complexe comparativ cu deceniile anterioare. Aceste transformari sunt valabile si in cazul societatii romanesti.

Principalele functii care revin secretariatului in prezent sunt urmatoarele: prelucrarea informatiilor, documentarea, functia de reprezentare, functia de filtru si legatura pentru solicitari de contacte cu conducerea, functia de asistare directa a managementului.
Dupa cum se poate observa in activitatea de secretariat si in aceea a secretarelor (asistent manager) predomina procesele informationale si decizionale, informatia oferind suportul pentru decizia manageriala, iar comunicarea de informatii si de decizii ocupand o pondere importanta intr-o organizatie.

In literatura de specialitate, secretariatul este definit ca un nucleu cu activitati, atributii si sarcini individuale complexe. In zilele noastre activitatea de secretariat presupune un complex de activitati si tehnici de lucru specifice (activitati de documentare, corespondenta, protocol, arhivare de documente s.a.).Prezentul volum, pornind de la aceste considerente, contine notiuni teoretice, dar si practice, referitoare la activitatea de secretariat si asistenta manageriala.

Astfel acesta furnizeaza notiuni teoretice referitoare la: conceptul de birotica, managementul si marketingul, intr-o organizatie, notiuni de drept administrativ si comercial. Totodata lucrarea cuprinde, in cea mai mare parte, notiuni practice legate de activitatea de secretariat: tehnici de secretariat, functiile secretariatului modern, organizarea si prelucrarea arhivei contemporane, elemente de protocol, norme romanesti de drept administrativ si comercial.

Am considerat util sa furnizam celor interesati atat notiuni teoretice cat si practice, deoarece in prezent nu exista in Romania o astfel de lucrare, respectiv un Manual de secretariat si asistenta manageriala adaptat la realitatile romanesti. Lucrarea a avut drept obiectiv sa trateze principalele activitati ale secretarelor (asistent manager) si ale secretariatului.

Desigur, fiind la prima editare, Manualul va fi imbunatatit pe masura atentionarii noastre de catre specialisti. Autorii sunt, cei mai multi, cadre didactice universitare de la Colegiul Universitar de Administratie si Secretariat din cadrul Facultatii de Litere a Universitatii din Bucuresti.

Desigur, prezentul manual nu epuizeaza problematica propusa, dar autorii nadajduiesc ca prezentul Manual de secretariat si asistenta manageriala va fi un pretios instrument de lucru care va contribui la imbunatatirea si modernizarea activitatii de birou, in special a secretariatelor si a secretarelor (asistent manager).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.