Marfuri ceramice

Trimis la data: 2010-07-01 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 22 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rebeca Dricea Dimensiune: 50kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Ceramica are o structura policristalina fiind alcatuita din particule cu diametre de ordinul micrometrilor sau milimetrilor, unite intre ele ca urmare a fenomenelor fizico-chimice ce au loc in procesul de ardere.Din punct de vedere chimic, ceramica este formata din cristale de mulit (2SiO23Al2O3) si granule de cuart (SiO4), fixate intr-o masa rezultata din reactia dioxidului de siliciu (SiO2)cu impuritatile materialelor argiloase (Na2O, K2O, CaO, Fe2O3).Materia prima utilizata in industria ceramica o constituie argilele caolinitice. Acestea contin apa care este adsorbita de particulele lamelare de argila, formand mai multe straturi suprapuse: primul strat, care este cel mai strans legat, formeaza apa de higroscopicitate. Straturile urmatoare sunt legate din ce in ce mai slab si formeaza apa peliculara. In pasta formata din argila si apa exista si apa libera.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Culoarea. In functie de impuritatile pe care le contin materiile prime, ceramica poate fi alba, alb-galbuie, rosie, rosu-bruna sau neagra. Densitatea ceramicii variaza in functie de compactitatea sa. Astfel, ceramica poroasa are densitati reduse, ajungand pana la 0,3 g/cm3, iar cea vitrificata densitati ridicate, ajungand pana la 2,3 g/cm3.

Porozitatea este proprietatea materialelor ceramice de a fi poroase. Gradul de umplere a volumului materialului ceramic cu pori este descris de porozitatea totala si de porozitatea aparenta.Porozitatea totala (absoluta) - Pt - reprezinta volumul tuturor porilor (inchisi si deschisi) in unitatea de volum si se defineste prin raportul intre volumul porilor (V) si volumul aparent al materialului (Va).

Conductivitatea termica a ceramicii este foarte redusa. Ea depinde de porozitatea materialului si de caracterul porilor (aerul este mai rau conducator de caldura decat materialul ceramic ai carui pori ii umple), de umiditatea materialului, crescand o data cu ea (apa este mai buna conducatoare de caldura decat aerul), de temperaturile medii la care se produce transmisia de caldura si de densitatea aparenta a materialului.Coeficientul de conductivitate termica () care caracterizeaza conductivitatea termica are pentru ceramica valori cuprinse intre 0,04 i 1,2 kcal/mhgrd.

Dilatarea termica este descrisa de coeficientul de dilatare si depinde de caracteristicile masei ceramice. Astfel, portelanurile tari au un coeficient de dilatare foarte scazut = 7,310-6 1/AsC, iar ceramica bruta pentru constructii este caracterizata de valori mult mai ridicate care pot ajunge chiar pana la 0,410-4 1/AsC.Refractaritatea este proprietatea materialelor nemetalice de a rezista fara a se distruge si fara a pierde mult din rezistenta lor, la o exploatare indelungata la temperatura inalta. Punctul de refractaritate variaza in cazul materialelor ceramice intre 1100-1780 AsC.

Cele mai importante proprietati mecanice sunt: rezistenta la soc mecanic (rezilienta), duritatea si rezistenta la solicitari precum: tractiune, compresiune, incovoiere. Comportarea la aceste solicitari difera in functie de tipul masei ceramice si de destinatia produselor ceramice.Rezistenta la soc mecanic. Ceramica este un material fragil, rezilienta acesteia avand valori modeste: 1,6 - 5 daJ/cm2.

Duritatea. Duritatea ciobului difera in functie de tipul de masa ceramica. Astfel portelanurile tari au duritati de 6,5-7 pe scara Mohs, in timp ce produsele din ceramica bruta au duritati reduse (2-4 pe scara Mohs). Glazura produselor ceramice este caracterizata de o duritate ridicata (7,5-8 pe scara Mohs).Rezistenta la solicitari mecanice. Dintre toate solicitarile mecanice la care pot fi supuse, produsele ceramice se comporta foarte bine la compresiune.

Rezistenta la aceasta solicitare variaza de regula intre 1000 daN/cm2 si 7000 daN/cm2, iar la unele mase ceramice se inregistreaza chiar si valori de 10000 daN/cm2. Rezistenta la incovoiere a produselor ceramice este mai redusa decat cea la compresiune, dar totusi mai ridicata decat cea la tractiune. Astfel, rezistenta la incovoiere variaza intre 120-1400 daN/cm2, in timp ce rezistenta la tractiune nu depaseste 600 daN/cm2.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.