Marfuri ceramice

Trimis la data: 2009-07-24
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ilina Oprea
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ceramica are o structura policristalina fiind alcatuita din particule cu diametre de ordinul micrometrilor sau milimetrilor, unite intre ele ca urmare a fenomenelor fizico-chimice ce au loc in procesul de ardere.
Din punct de vedere chimic, ceramica este formata din cristale de mulit (2SiO23Al2O3) si granule de cuart (SiO4), fixate intr-o masa rezultata din reactia dioxidului de siliciu (SiO2)cu impuritatile materialelor argiloase (Na2O, K2O, CaO, Fe2O3). Materia prima utilizata in industria ceramica o constituie argilele caolinitice.

Cursuri similare:

Porozitatea aparenta a materialelor ceramice variaza intre 0,1 % in cazul portelanurilor si 8 % pentru produsele poroase din faianta sau ceramica.Absorbtia de apa reprezinta gradul de umplere cu apa a materialului ceramic, cufundat in apa in anumite conditii de incercare. Ea se determina prin diferenta dintre masa materialului saturat cu apa (ms) si masa lui in stare absolut uscata (mu) raportata la masa materialului uscat (absorbtia gravifica - Ag) sau la volumul lui in stare normala (Va) (absorbtia volumica - Av) exprimate in procente:

Absorbtia de apa este foarte ridicata la produsele ceramice brute (8-70 %) si foarte redusa la produsele ceramice fine (maximum 0,5 %).
Conductivitatea termica a ceramicii este foarte redusa. Ea depinde de porozitatea materialului si de caracterul porilor (aerul este mai rau conducator de caldura decat materialul ceramic ai carui pori ii umple), de umiditatea materialului, crescand o data cu ea (apa este mai buna conducatoare de caldura decat aerul), de temperaturile medii la care se produce transmisia de caldura si de densitatea aparenta a materialului.

Coeficientul de conductivitate termica () care caracterizeaza conductivitatea termica are pentru ceramica valori cuprinse in,04 i 1,2 kcal/miahiagrd.Dilatarea termica este descrisa de coeficientul de dilatare si depinde de caracteristicile masei ceramice. Astfel, portelanurile tari au un coeficient de dilatare foarte scazut iA = 7,3ia10-6 1/AsC, iar ceramica bruta pentru constructii este caracterizata de valori mult mai ridicate care pot ajunge chiar pana la 0,4ia10-4 1/AsC.

Refractaritatea este proprietatea materialelor nemetalice de a rezista fara a se distruge si fara a pierde mult din rezistenta lor, la o exploatare indelungata la temperatura inalta. Punctul de refractaritate variaza in cazul materialelor ceramice intre 1100-1780 AsC.Conductibilitatea electrica. Din acest punct de vedere, ceramica este un bun material izolator, fiind folosita in electrotehnica. Inversul marimii asociate acestei proprietati, rezistivitatea electrica, este in cazul ceramicii de 1010 - 1014 cm.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.