Marfuri din lemn

Trimis la data: 2010-07-23
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Irina Lemnaru
Dimensiune: 388kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Lemnul este una din cele mai importante materii prime naturale fiind utilizat in principal la fabricarea mobilei, ca material de constructii, la fabricarea hartiei, fibrelor celulozice, articolelor de uz casnic, jucariilor, articolelor de uz casnic, jucariilor, articolelor de papetarie, ambarcatiunilor, ambalajelor etc.
Lemnul este un material de natura organica cu o compozitie chimica complexa, eterogen si anizotrop, obtinut din arbori forestieri de esenta rasinoasa sau foioasa.

Cursuri similare:

Lemnul are o structura fibroasa si orientata, formata din celule cu membrane lignificate. Acestea formeaza tesuturi specializate care confera rezistenta si totodata servesc la conducerea apei cu substante minerale din sol si a sevei elaborate. Lemnul este constituit din celule variate ca forma, marime si pozitie, dupa functiile pe care le indeplinesc in arbore (fig. 1.1 a,b). Cea mai mare parte a celulelor din arbore mor inca din timpul cand arborele este in viata. Din aceste celule, in lemn raman numai peretii sau membranele celulare si uneori o parte din continutul celular, in special unele substante de rezerva si de secretie.

Dupa forma lor, celulele din lemn sunt de doua tipuri: parenchimatice si prozenchimatice.Celulele parenchimatice sunt izodiametrice sau putin alungite, iar cele prozenchimatice sunt alungite si inguste.In lemnul de rasinoase sunt urmatoarele celule parenchimatice: celulele de parenchim din razele medulare si celulele epiteliale ale canalelor rezinifiere, iar in lemnul de foioase: celulele de parenchim din razele medulare, parenchimul lemnos, celulele epiteliale ale canalelor gumifere.

Celulele prozenchimatice prezente in lemnul de rasinoase sunt traheidele, iar in lemnul de foioase vasele (traheele), traheidele si fibrele.Elementele anatomice principale ale lemnului sunt: traheidele, vasele (traheele), fibrele, parenchimul si canalele intercelulare.
Traheidele sunt celule alungite, inchise, ale caror capete sunt mai ascutite in lemnul tarziu si mai rotunjite in lemnul timpuriu. La unele specii, peretii prezinta ingrosari spiralate. Traheidele ocupa volumul cel mai mare (aproximativ 90 %) al lemnului de rasinoase si se gasesc in lemnul multor specii de foioase.

Vasele sau traheele sunt formate prin fuzionarea unui numar mare de celule prozenchimatice cu pereti relativ subtiri - elemente de vase - asezate cap la cap in directie longitudinala si ai caror pereti intermediari au disparut total sau partial, rezultand astfel tuburi de diferite lungimi. Acestea servesc, la speciile de foioase, la conducerea in arbore a sevei brute. Elementele de vase la maturitate sunt celule deschise, perforate. Ele sunt foarte variate ca forma, dimensiuni, ingrosari ale peretilor, perforatii si incluziuni.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.