Marketing international

Trimis la data: 2010-10-24
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 166
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 49
Autor: Ilinca Mladici
Dimensiune: 1725kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In economia internationala contemporana, odata cu cresterea complexitatii proceselor si fenomenelor, sporesc si eforturile pentru explicarea lor. In acest context, nu surprinde tendinta de explicare a problematicii schimburilor internationale in viziune de marketing. Astfel, una din preocuparile inregistrate pe plan international este cea referitoare la marketingul international.

Cursuri similare:

In literatura de specialitate, parerile referitoare la particularitatile marketingului international in raport cu cel intern sunt relativ diferite, de la considerarea primului ca o prelungire a celui de-al doilea, pana la nuantarea marketingului la care se recurge in afara granitelor unei economii nationale.

In fapt, exista doua orientari conceptuale care definesc marketingul international ca un domeniu al marketingului. Una sustine faptul ca nu exista marketing international, ci exista o disciplina de marketing care se aplica oriunde in lume, indiferent de cultura, sistem de guvernare sau stadiu de dezvoltare. Marketingul este universal, iar pietele internationale sunt, de fapt, piete interne, ceea ce le face internationale fiind perspectiva din care le priveste observatorul si nu caracterul pietei. Evident ca acest lucru nu este corect.

De fapt, asa cum sustine a doua orientare, exista aspecte distinctive ale marketingului international care trebuie intelese si adaptate in scopul de a avea succes pe pietele internationale. Acesti factori distinctivi sunt: sensibilitatea ambientala, unificarea si diferentierea influentelor, sinergia, relatiile dintre ciclul de viata al produsului si al pietei si invatarea.

Sensibilitatea ambientala. Este un concept care defineste comportamentul produselor in raport cu mediul. Datorita ei, unele produse sunt mai sensibile la factorii culturali si economici decat altele. Nevoia de adaptare a mixului de marketing este o functie a gradului sensibilitatii ambientale. Cu cat mai mare este aceasta sensibilitate, cu atat mai mare este nevoia de adaptare. In prezent, tot mai putine produse sunt realizate intr-o singura varianta nationala.
Unificarea si diferentierea influentelor.

Intreprinzatorii internationali de succes sunt capabili sa identifice ceea ce este similar si ceea ce este diferit de la o piata nationala la alta. Aceasta capacitate le permite sa procedeze la standardizarea diferitelor elemente de marketing si, in acelasi timp, sa adapteze programele de marketing unde este necesar, pentru a putea concura si a satisface cerintele si dorintele clientilor.

Sinergia este suma avantajelor ce revin intreprinzatorului international care lucreaza mai inteligent pe piata internationala decat pe piata interna.Ciclul de viata produs/piata. Intelegerea relatiilor dintre ciclul de viata al produsului si al pietei este esentiala pentru succesul unui program de marketing international.

Firmele care tin cont de aceasta relatie nu fac greseala de a proiecta, fara sa-si dea seama, experienta lor de pe piata interna sau de pe oricare alta piata la alte piete vizate. Paradoxul acestui factor este acela ca, cu cat este mai mare experienta unei firme, cu atat mai mare devine pericolul de a ignora relatia intre ciclul de viata al produsului si ciclul de viata al firmei.

Invatarea este conceptul final care are importanta pentru marketingul international. Ea se refera la acumularea experientei in fiecare perioada a existentei firmei, experienta ce serveste ca baza pentru o alta experienta ulterioara.Marketingul international cuprinde intregul domeniu al teoriei si practicii de marketing, care include conceptele, activitatile practice si instrumentele referitoare la schimbul de bunuri si servicii intre state.

In fapt, intre marketingul intern si cel international exista atat similitudini, cat si diferentieri. Asemanarile se regasesc in identitatea opticii, a orientarii in legatura cu organizarea si desfasurarea activitatii economice. Potrivit acestei conceptii, orice activitate economica trebuie realizata pentru satisfacerea cerintelor actuale si viitoare ale clientilor, consumatorilor sau utilizatorilor cu maximum de eficienta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.