Marketing social politic

Trimis la data: 2010-04-26
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 143
Nota: 6.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cezar Diacon
Dimensiune: 217kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dupa aparitia sa, in urma cu aproximativ un secol, marketingul a cunoscut un amplu proces de dezvoltare, atat in planul practicii, cat si in cel al teoriei, proces ce poate fi sintetizat in doua directii principale :
a. dezvoltarea extensiva a marketingului, care consta in extinderea ariei de cuprindere a marketingului in noi intreprinderi, in noi spatii geografice si in noi domenii de activitate.

Cursuri similare:

b. dezvoltarea intensiva a marketingului, care consta in perfectionarea permanenta a metodelor si tehnicilor de marketing utilizate in intreprinderile in care acesta era prezent, in formularea unor concepte moderne privind rolul marketingului in economie si in societate.
In sfera activitatilor cu conotatii social-politice, aceste procese evolutive pot fi schematizate in felul prezentat in figura nr. 1.1.

Continutul conceptelor prezentate in figura nr. 1.1. este urmatorul:
a)Marketingul clasic reprezinta marketingul practicat de catre o intreprindere pentru a satisface nevoile si asteptarile clientilor sai si a obtine profit. El a aparut primul si reprezinta trunchiul comun din care s-au dezvoltat atat noi concepte despre rolul marketingului in viata sociala, cat si noi specializari ale acestuia, cu continut social sau politic. Ca sinonime ale marketingului clasic se intalnesc in literatura de specialitate sintagme ca "marketing conventional", "marketing comercial", "marketing al intreprinderii", "marketing economic".

b)Human Concept of Marketing este un concept lansat de americanul Dawson, in anul 1969, aparut ca o critica a conceptului clasic de marketing. Conform acestui concept, intreprinderea nu trebuie sa aiba in vedere numai clientii, ci si celelalte componente ale mediului extern si intern de marketing: furnizorii, concurentii, distribuitorii si, mai ales, proprii angajati (resursele umane ale intreprinderii), fiecare dintre acestia necesitand stabilirea unor obiective specifice, care sa tina cont de interesele lor.

c)Responsabilitatea sociala a marketingului este un concept aparut la inceputul anilor '70, ca o reactie la unele excese ale marketingului clasic, precum exacerbarea unui consum irational, publicitatea mincinoasa etc., concept care subliniaza necesitatea asumarii de catre specialistii in marketing a unor responsabilitati sporite in domeniul social, atitudine aflata intr-o stransa legatura cu dezvoltarea miscarii consumeriste. Aceasta idee si-a gasit concretizarea in aparitia unor norme de conduita si a unor coduri deontologice privind activitatea desfasurata de specialistii in marketing.

d)Marketingul ecologic, in aceasta acceptiune, a aparut ca urmare a sensibilizarii publicului larg asupra problemelor mediului inconjurator, vizand initial adaptarea produselor intreprinderii la cerintele protectiei mediului si, ulterior, imbunatatirea performantelor economice ale intreprinderii prin valorificarea preferintelor unor segmente tot mai largi de consumatori pentru utilizarea unor produse ecologice. Utilizarea acestui termen poate da nastere la confuzii, intrucat se poate vorbi despre marketing ecologic si in cazul activitatilor de marketing desfasurate de catre organizatii ecologiste. Desigur, intr-o asemenea acceptiune, locul marketingului ecologic ar fi pe axa dezvoltarii extensive a marketingului.

e)Marketingul societal reprezinta o viziune globala asupra aspectelor sociale ale activitatii intreprinderii, fiind conceptul care s-a bucurat de cea mai larga audienta dintre toate cele referitoare la implicatiile si responsabilitatile sociale ale intreprinderii. El este, de altfel, primul concept care nu incearca numai sa adauge o noua dimensiune, sociala, marketingului clasic, ci doreste sa inlocuiasca conceptia clasica in ansamblul ei, sa reprezinte o noua modalitate de a intelege rolul marketingului in intreprindere, subliniind necesitatea implicarii acestuia in rezolvarea problemelor societatii.

Cel care a introdus acest concept, la inceputul anilor '70, a fost Philip Kotler, care definea marketingul societal ca reprezentand "o orientare a conducerii firmei, care recunoaste ca sarcina prioritara a acesteia este aceea de a studia nevoile si dorintele pietelor vizate si de a le satisface de o maniera mai eficienta decat concurenta, dar si intr-un mod care sa mentina sau sa amelioreze bunastarea consumatorilor si a colectivitatii [sublinierea noastra]".

Aceasta optica include trei ipoteze implicite: (1) dorintele consumatorilor nu coincid neaparat cu interesele lor sau ale colectivitatii pe termen lung; (2) acestia vor prefera acele intreprinderi care dovedesc o grija reala fata de bunastarea lor personala si de cea a colectivitatii; (3) sarcina primordiala a intreprinderii este de a-si adapta activitatea nu numai la satisfactiile pe care le poate procura consumatorilor, ci si la necesitatea asigurarii bunastarii individuale si colective.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.