Marketing strategic

Trimis la data: 2022-01-07
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 155
Nota: 9.03 / 10
Downloads: 0
Autor: blake
Dimensiune: 842kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
1.1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE ANALIZA STRATEGICA
1.2. ANALIZA SITUATIEI STRATEGICE
1.2.1 Analiza mediului extern
1.2.1.1 Analiza macromediului. Modelul PEST
1.2.1.2 Analiza micromediului. Modelul cu " 5 forte " al lui M.
Porter
1.2.2 Analiza mediului intern
1.2.2.1 Analiza lantului valorii
1.2.2.2 Analiza competentelor functionale
1.2.2.3 Cultura organizationala
1.2.2.4 Puterea in organizatie
1.2.3 Relatia mediu intern - mediu extern
1.3. MISIUNEA SI OBIECTIVELE FIRMEI
1.3.1 Misiunea firmei
1.3.2 Obiectivele firmei
1.3.3 Analiza alternativelor strategice
1.3.3.1 Strategiile competitivitatii
1.3.3.2 Modelul lui Michael Porter

1.4. IMPLEMENTAREA STRATEGIEI PRIN MANAGEMENTUL PORTOFOLIULUI DE AFACERI
1.4.1 Matricea marilor strategii
1.4.2 Matricea Boston Consulting Group
1.4.3 Matricea General Electric - McKinsey
1.5. EVALUAREA SI CONTROLUL STRATEGIEI
1.5.1 Tipologia controlului
1.5.2 Modelul PIMS
1.5.3 Benchmarking- ul
1.6. STRATEGII DE MARKETING I NTERNATIONAL
1.7. STRATEGIA PRODUSELOR NOI
1.8 STRATEGII DE PRETURI SI TARIFE
1.9. STRATEGII DE DISTRIBUTIE
1.10. STRATEGII DE PROMOVARE
1.1. DEFINIREA CONCEPTULUI DE ANALIZA STRATEGICA

Termenul de "strategic" a aparut in Grecia antica, "strategos" fiind titulatura unuia din cei 10 magistrati supremi alesi anual. In final a dobandit semnificatia "general" cu referire la conducatorii militari ai unor orase - stat (strator = armata, egos = conducator, in greaca veche).

In prezent, termenul cunoaste urmatoarele acceptiuni: DEX [1975, p.896]: "parte componenta a artei militare, care se ocupa cu problemele pregatirii, planificarii si ducerii razboiului si operatiunilor militare". Petit Larousse (1995): "arta de a coordona actiunile si de a manevra abil pentru atingerea unui scop."

Oxford Dictionary [1995, p.818]: "arta razboiului, in special planificarea miscarii trupelor intr-o pozitie favorabila" Notiunea de management strategic a fost consacrata in 1973 in cadrul "Primei Conferinte Internationale asupra Managementului Strategic", de catre teoreticianul american Igor Ansoff la Universitatea Vanderbilt din S.U.A. si s-a constituit ca o evolutie a planificarii strategice, ca o trecere de la simplu la complex.

Pentru analizele strategice exista o multitudine de acceptiuni:

1. Alfred D. Chandler [1962] " determinarea obiectivelor unei organizatii pe termen lung si alocarea resurselor necesare atingerii acestor obiective".
2. Higgins, [1983]: "procesul examinarii simultane a prezentului si viitorului mediului inconjurator, al formularii obiectivelor organizatiei si al luarii, implementarii si controlarii deciziilor focalizate asupra acestor obiective in mediul inconjurator actual si viitor".
3. David F.R., [1989]: "arta si stiinta formularii, implementarii si evaluarii deciziilor functionale corelate, care permit unei organizatii sa-si atinga obiectivele".
4. Bacanu B., [1997]: "procesul managerial de formulare si implementare a unei strategii".

Evolutia Managementului strategic incepe cu dezvoltarea unei baze operationale data de utilizarea unui buget si evolueaza in 4 faze spre un instrument de constructie pe termen lung [Glueck, Kaufman si Wallek, 1980].

Faza I - Planificarea financiara de baza - se bazeaza pe utilizarea bugetelor
anuale si pe focalizare functionala, cu scopul asigurarii unui control operational.

Faza a-II-a - Planificarea bazata pe previziune - utilizeaza modele de analiza a mediului pentru a realiza o alocare statica a resurselor pe termen scurt si mediu.

Faza a-III-a - Planificarea orientata extern - cauta sa ofere un raspuns
activ dat provocarilor din partea unui mediu competitional agresiv. Procesul
bazat pe o gandire strategica consta in constructia unor alternative strategice, ca rezultat al unei analize complete a pietei. Flexibilitatea procesului se datoreaza alocarii dinamice a resurselor.

Faza a-IV-a - Managementul strategic - treapta superioara a abordarii relatiei organizatie-mediu. Organizatia creeaza viitorul prin dirijarea tuturor resurselor pentru obtinerea unui avantaj competitional si flexibilizarea structurilor si a procedurilor de planificare. Elementul de stabilitate al organizatiei este constituit dintr-un sistem de valori favorabil abordarilor creative.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.