Marketingul strategic

Trimis la data: 2010-03-31 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 4 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Corina Lucretiu Dimensiune: 30kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Firma de servicii se conecteaza la mediul extern prin instrumente si tehnici complexe incluse in sfera marketingului strategic. La baza acestui concept se afla cel deja binecunoscut de strategie. Imbogatit cu o serie de elemente impuse de evolutia fenomenelor pe cale intensiva prin redefinirea continutului strategic si extensiva prin completarea lui cu elemente noi.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Intre componentele specifice intalnim misiunea firmei, strategii de marketing noi (relatiile preferentiale, sincronizarea cererii cu oferta), pozitionarea serviciilor.

1.Misiunea firmei reprezinta o descriere detaliata si clara a scopului (telului) de durata care ghideaza actiunile intreprinderii, reflectand crezul, valorile, aspiratiile, strategiile sale fundamentale.
Are caracter general, de durata, larg. Exprima in acelasi timp ,,filozofia,, firmei, ,,viziunea,, acesteia pe termen lung asupra a ceea ce isi doreste sa fie si mai ales unde doreste sa ajunga.
Misiune prea ingusta inseamna ca firma poate mai mult si se multumeste cu putin. Acest grad de detaliere exprima raportul intre ceea ce firma face la un moment dat si ceea ce ar putea ea face.

Presupune rezolvarea corecta a urmatoarelor aspecte:
a) grad de detaliere (largimea) a misiunii firmei, presupune asigurarea unui echilibru intre caracterul ingust sau larg al acesteia.
b) audienta misiunii firmei :se refera la categoriile de persoane carora le este destinata.
c) unicitatea misiunii firmei: avantajul competitiv se obtine in conditiile in care se realizeaza o cat mai mare diferentiere in raport cu concurentii firmei.
d) orientarea spre piata a misiunii firmei.

2. Strategii de marketing in servicii
Strategia de marketing defineste atitudinea firmei fata de mediu si comportamentul sau in raport cu componentele acestuia, exprima optiunea firmei pentru o anumita cale de urmat, aleasa din cele mai multe alternative posibile. Alegerea reprezinta un act decizional a carui fundamentare presupune analiza factorilor specifici si formularea alternativei strategice.

Componentele mediului de marketing sunt factori strategici; alternativa strategica aleasa fiind rezultanta analizei.In servicii firma adopta o anumita pozitie in raport cu mediul extern considerat in ansamblu strategii generale; fata de fiecare componenta a acestuia, considerand separat strategii specifice.

Principalele tipuri de optiuni strategice sunt urmatoarele:
a) Penetrarea pietei: reprezinta strategia centrala exprimata prin actiunea in cadrul pietei existente la un moment dat cu serviciile actuale.
Se realizeaza prin atragerea de noi clienti din cei ai concurentei, sporirea vanzarii pe cumparator, stabilizarea propriei clientele.
b) Dezvoltarea serviciilor presupune introducerea de servicii noi pe pietele actuale.
c) Dezvoltarea pietei se realizeaza prestand serviciile existente in cadrul unor noi piete. Presupune identificarea si atragerea de noi segmente de cumparatori si abordarea de zone geografice.
d) Diversificarea activitatii implica oferirea de noi produse pe piete noi. Strategia de piata fundamentala se regaseste in strategiile generale si specifice.

Strategiile generale au la baza raportul cerere - oferta si continutul relatiilor firmei cu mediul.
a. Caracteristicile raportului cerere - oferta: sugereaza diferentierea temporara a strategiilor de marketing. Raportul se modifica zilnic, saptamanal, sezonier, anual, rezultand strategii ce se vor diferentia corespunzator. O astfel de abordare se contrapune strategiei nediferentiate si strategiei insuficient diferentiate.

b. Continutul relatiilor firmei cu mediul- da nastere la doua alternative strategice: promovarea unor relatii de parteneriat si promovarea unor relatii traditionale de tip concurential.
Relatiile de parteneriat sunt forme particulare ca relatii preferentiale (clientii), de toleranta (concurentii) si de cooperare (furnizorii).

Relatiile de tip concurential nu sunt recomandate in servicii, nici macar in raporturile cu concurentii. Rigiditatea ofertei si intangibilitatea serviciilor ofera sansa promovarii unor relatii de toleranta, caracterizate prin: respectarea mai riguroasa a regulilor jocului, delimitarea zonelor de actiune.

Strategiile specifice exprima conduita firmei de servicii fata de fiecare componenta a mediului extern cu precadere fata de clienti, concurenti, furnizorii de forta de munca.

Criterii de grupare:
1.Structura pietei are la baza procesul de segmentare. Alternative clasice: concentrata, diferentiata, nediferentiata.
2.Concurentii utilizeaza alternative strategice specifice.
3.Raportul cu furnizorii fortei de munca - se concretizeaza in pregatire in sistem propriu si pregatire in unitati de invatamant.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.