Masa moentara si agregatele masei monetare

Trimis la data: 2009-07-07
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Florin Turcu
Dimensiune: 37kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Masa monetara desemneaza totalitatea mijloacelor de plata existente la un moment dat sau calculate ca medie pe o anumita perioada.
Masa monetara reprezinta totalitatea activelor monetare ce pot fi utilizate pentruachizitionarea de bunuri si servicii si pentru plata datoriilor.Masa monetara este un indicator statistic ce se cuantifica pe baza bilantului centralizat al intregului sistem bancar dintr-o tara , dupa deducerea operatiunilor duble dintre banci.

Cursuri similare:

Eficacitatea agregatelor monetare se refera la capacitatea caestora de a se constitui in obiective intermediare ale politicii moneare. Astfel, agregatele monetare construite trebuie sa ofere informatii complexe si sa atraga atentia asupra evolutiei comportamentului agentilor economici. Autoritatile monetare accepta mai multe agregate monetare , fixand tot atatea obiective cate agregate sunt create. Evolutia agregatelor monetare nu este influentata numai de comportamentul agentilor economici, dar si de reglementarile in vigoare la un moment dat.

2. Caracterul controlabil al agregatelor monetare evidentiaza influenta pe care o poate exercita autoritatea monetara atunci cand se constata ca evolutia unui agregat monetar nu este corespunzatoare si se initiaza corectarea lui.3. Disponibilitatea statistica arata calitatea agregatului monetar de a fi rapid disponibil si in masura sa permita autoritatilor monetare o reactie rapida.

Agregatele monetare se construiesc prin integrarea succesiva a activelor monetare, in ordinea descrescatoare a lichiditatii lor.
Desi agregatele monetare difera de la o tara la alta ca numar si ca elemente componente, la modul general se poate aprecia ca agregatele monetare sunt :M0 (baza monetara ) = Numerar in casieriile bancilor+ Numerar in afara sietemului bancar + rezervele bancilor comerciale la banca centralaM1= Numerar in afara sistemului bancar (in circulatie) + Disponibilitati in conturi curente.

Deci, M1 include toate mijloacele banesti cu circulatie curenta, care intremediaza operatiunile zilnice de incasari si plati din economie.
M2 = M1 + Depozite constituite la termen in vederea economisirii, ce pot fi transformate in lichiditati intr-un anumit interval de timp si cu anumite costuri. M3 = M2 + certificate de depozit, bonuri de casa.
L= M3 + titluri pe termen mediu si lung ce pot fi transformate mai lent in lichiditati si cu anumite costuri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.