Masina de curent alternativ cu colector

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: steauandrei
Dimensiune: 586kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Principiul care sta la baza realizarii acestor masini este transferul colectorului de la masina de curent continuu la masina de curent alternativ, in vederea obtinerii unor caracteristici de reglaj asemanatoare cu cele de la masina de curent continuu.
Dupa cum am vazut in subcapitolul [3.3], reglajul vitezei motorului se face fie prin pierderi de energie care cresc odata cu cresterea alunecarii (pierderi prin efect Joule), fie cu ajutorul unor instalatii exterioare relativ scumpe in comparatie cu pretul masinii reglate. De asemenea motoarele asincrone de viteza mica sau cele care functioneaza incarcate cu sarcina mica au un factor de putere scazut.
Aceste inconveniente pot fi inlaturate folosind colectorul la masina asincrona.
Masina de c.a. cu colector este folosita in practica numai in regim de motor, atat ca motor monofazat cat si ca motor trifazat. Dintre motoarele de c.a. cu colector mai des intalnite in practica, mentionam, motorul monofazat serie, motorul monofazat derivatie (cu repulsie), motorul trifazat derivatie etc.
Inductorul masinilor de c.a. cu colector poate fi monofazat sau trifazat, iar indusul este prevazut cu o infasurare de c.a. si colector.

Aceste masini de obicei se construiesc cu poli inecati, deci au intrefier constant.
In masinile de c.a. cu colector, indusul (monofazat sau trifazat) este alimentat de la o retea de c.a., obtinandu-se un camp magnetic pulsatoriu sau rotitor, care va induce in infasurarea de c.c. de pe indus doua feluri de t.e.m.: statice (es) ca la transformator si de rotatie (er) ca la masina de c.c.
7.1 T.e.m. indusa in masinile de c.a. cu colector

Asa cum am mentionat mai sus, in aceste masini, campul inductor, care poate fi de tip pulsatoriu (ca la masina monofazata) sau de tip rotitor (ca la masina trifazata), induc in infasurarea de pe indusul de c.c. doua feluri de t.e.m.:
- tensiuni electromotoare statice (es) care sunt asemanatoare cu cele de la transformator daca consideram inductorul analog primarului, iar indusul secundarul transformatorului;

- tensiunea electromotoare de rotatie (er) care sunt analoage cu cele induse in in masina de c.c. si care se datoresc rotirii acestuia in campul inductor.
Vom prezenta in continuare modul de obtinere a acestei t.e.m., tinand seama ca de obicei inductorul se afla pe stator, iar indusul pe rotor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.