Masina unealta

Trimis la data: 2014-05-15
Materia: Mecanica
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 0
Autor: iuliancosmin
Dimensiune: 353kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Toate masinile, utilajele, aparatele si instrumentele nascocite de mintea omului si create de acesta sunt compuse din organe de masini denumite piese, care difera dupa destinatie prin forme, dimensiuni, materiale si calitate a suprafetei. Piesele, spre deosebire de obiecte naturale, se caracterizeaza prin aceea ca ele sunt rezultatul muncii omului si pot fi obtinute prin diferite procedee ca: turnare, deformare plastica la cald sau rece, sudare, electroeroziune, electrochimie, extrudare, prelucrare cu laser, etc. cu ajutorul unor utilaje diverse denumite, in general, masini de lucru.
Procedeul de aschiere consta in indepartarea surplusului de material de pe semifabricat, sub forma de aschii, cu ajutorul unor scule de diferite forme. Aceasta presupune existenta unei miscari relative intre scula si semifabricat, dupa traiectorii bine definite, care asigura atat generarea suprafetei dorite cat si indepartarea aschiei, cu respectarea conditiilor tehnologice dorite. Realizarea
acestei miscari relative presupune dotarea masini - unelte, mai precis a
sistemului tehnologic: masina - unealta, dispozitive de prindere a
semifabricatelor, dispozitive de prindere a sculelor, scule (MU - DPSf - DPSc, - Sc )

cu o cinematica adecvata, constand din existenta unor miscari de generare a suprafetelor, care implica contactul nemijlocit al sculei cu piesa in timpul desfasurari lor, spre deosebire de miscarile auxiliare, care nu satisfac aceasta conditie, dar a caror prezenta este necesara la masina - unealta, din alte motive.Pornind de la considerentul cantitatii de energie absorbita din sistem, miscarile de generare pot fi impartite in doua grupe: principale si secundare. In
tabelul 1.1. se face o trecere in revista a celor mai raspandite procedee de aschiere cu schita prelucrarii si precizarea apartenentei miscarilor principala si secundara (de avans) a piesei sau sculei.

Prin conventie se considera miscarea principala cea care absoarbe cea mai multa energie din sistem, rezultand in consecinta miscarile secundare.Se poate remarca, ca in majoritatea procedeelor de aschiere pe masini - unelte, miscarea principala revine sculei, exceptie fac strunjirea si rabotarea. O comparatie intre strunjire (poz. l) si alezare cu cutitul (poz. 3) ne permite sa precizam diferenta intre aceste doua procedee spre a evita confuziile frecvente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.