Masini electrice de curent continuu

Trimis la data: 2010-05-27
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 25
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Doru Mateescu
Dimensiune: 627kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sunt formate dintr-un stator sau inductor, care poarta bobinele de excitatie si un rotor sau indus avand infasurarile legate la un colector cu perii si alimentate de la o sursa de curent continua.

Cursuri similare:

Cele doua fluxuri pot sa se adune sau sa se scada, astfel ca fata de caracteristica (1) corespunzatoare motorului cu excitatie derivatie, pot sa apara urmatoarele cazuri:
- daca fluxurile celor doua infasurari se insumeaza algebric, rezulta caracteristica (2) neliniara si cu o dependenta pronuntata a turatiei cu momentul (caracteristica elastica);
- daca fluxurile se scad, se obtine o caracteristica rigida (3), sau chiar o caracteristica de tipul (4) care este insa instabila.
In actionarea instalatiilor industriale, cele mai raspandite sunt motoarele de curent continuu cu excitatie derivatie.

2. Motoare de curent continuu cu excitatie derivatie
Sunt cele mai raspandite la actionarea masinilor de lucru, deoarece asigura o caracteristica de actionare rigida si ofera posibilitati largi de reglare a turatiei.

Deoarece rezistenta rotorului si , , rezulta o caracteristica naturala rigida. Ea se prelungeste in cadranul II cu caracteristica generatorului recuperativ, care se obtine pentru.Pentru (- ) se obtine similar caracteristica naturala 6, corespunzatoare rotatiei motorului in sens invers.

Caracteristicile artificiale 2- se obtin prin introducerea de rezistente aditionale Ra in circuitul rotoric. Cu cat cu atat si panta ,deci se obtine un fascicol de drepte ce trec prin ( ), avand panta crescatoare (caracteristici artificiale rotorice).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.