Masini electrice speciale

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 59
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: steauandrei
Dimensiune: 1420kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Masinile electrice speciale constituie componente de o deosebita importanta pentru sistemele automate indeplinind functii diverse: elemente de executie, traductoare, amplificatoare, etc. O data cu dezvoltarea productiei de instalatii automate complexe, care implica producerea componentelor discrete de putere la frecvente ridicate, a circuitelor larg integrate, a microprocesoarelor, a minicalculatoarelor de proces, a interfetelor si traductoarelor, s-a trecut la realizarea unor serii de masini electrice speciale avand posibilitati de adaptare eficienta in asemenea scopuri.
In ultimii ani s-a acordat o deosebita atentie proiectarii si realizarii in tara noastra a diverselor tipuri de masini electrice speciale, dintre care enumeram: servomotoare de curent continuu cu excitatie electromagnetica si, respectiv, excitate cu magneti permanenti, servomotoare asincrone bifazate, motoare sincrone cu excitatie variabila, motoare cu histerezis, motoare pas cu pas, servomotoare sincrone fara perii (cu comutatie statica), selsine, inductosine, transformatoare rotative, tahogeneratoare de c.c. si de curent alternativ.

Spre deosebire de masinile electrice clasice, care au la baza functionarii lor principiile generale ale conversiei electromecanice ale energiei (cel mai important fiind cel al inductiei electromagnetice), la masinile electrice speciale se mai utilizeaza si alte efecte cum ar fi cel al histerezisului magnetic, al inductiei unipolare, al anizotropiei de forma.
Combinarea diverselor principii conduce la obtinerea unor masini speciale care, desi, in general, au o constructie similara cu masinile clasice, pot avea caracteristici de functionare adecvate scopului urmarit.

Ca exemple, in acest sens, pot fi date masinile cu comutatie statica, masinile amplificatoare, motoarele cicloidale (cu rotor rulant), traductoarele de pozitie.
Datorita spatiului limitat al lucrarii de fata, in acest capitol, vor fi prezentate doar o parte din masinile speciale utilizate in practica, insistandu-se pe acelea care au o arie mai mare de raspandire.
Trebuie precizat, totodata, ca realizarea acestor masini speciale nu ar fi fost posibila fara aparitia, pe plan mondial, a unor noi tehnologii si a unor noi materiale.

Revolutia produsa, in cadrul masinilor electrice speciale, este, in acelasi timp, rezultatul atat al aparitiei de noi magneti permanenti (magneti permanenti pe baza de pamanturi - rare) cat si al dezvoltarii impetuoase a electronicii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.