Masini si utilaje pentru maruntire

Trimis la data: 2010-03-11
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Stefan_P
Dimensiune: 239kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Masinile si utilajele pentru maruntirea materialelor se pot clasifica in trei grupe mari in functie de gradul de maruntire:
1. masini si utilaje pentru sfaramare, concasoare, la care in timpul procesului de maruntire se formeaza volume noi si este aplicabila ipoteza Kick. La aceste masini materialul brut este maruntit prin aplicarea unor presiuni asupra bucatilor de material;
2. masini si utilaje pentru macinare, mori, la care in timpul procesului de maruntire se formeaza suprafete noi si este aplicabila ipoteza Rittinger. La aceste masini materialul brut este maruntit prin contact cinetic;

Cursuri similare:

In acest caz sfaramarea bucatilor de material se face datorita contactului cu bilele sau barele (figura 2.5) din otel sau material ceramic aflate in interiorului unui tambur rotativ. Materialul raspandit printre bile sau printre bare (mediul de macinare) sufera loviri repetate. La efectul loviturilor se adauga si cel al frecarii dintre mediul de macinare si materialul de prelucrat, precum si frecarea cu tamburul.

Masinile exemplificate mai sus sunt cele mai reprezentative dar in anumite conditii unele concasoare pot functiona ca mori, cu conditia unor modificari constructive.La aceste masini organele de lucru sunt valturile, care pot fi netede sau profilate si desciorchinatorul care are o pozitie orizontala. Strugurii sunt zdrobiti intre valturi dupa care boabele sunt separate de desciorchinator (fig. 2.6). Forma geometrica a suprafetei valturilor influenteaza productivitatea utilajului, consumul de energie si, in principal, calitatea vinului obtinut.

Zdrobitoare-desciorchinatoare cu soc Particularitatea acestor masini consta in faptul ca operatia de zdrobire si cea de desciorchinare sunt efectuate de rotorul cu brate al masinii. De aceea acesta are o turatie foarte mare (450-500 rot/min). Rotorul poate avea pozitia constructiva verticala (fig. 2.7) sau orizontala. In cazul utilajelor cu rotorul orizontal, in bostina ramane o cantitate importanta de boabe nezdrobite si de aceea masinile sunt dotate cu dispozitive suplimentare de zdrobire. Turatia foarte mare a rotorului se reflecta negativ asupra calitatii vinului. Eficienta acestor zdrobitoare este relativ scazuta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.