Masurarea masei si biomasei corpurilor

Trimis la data: 2010-06-15 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Rodica_D Dimensiune: 890kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Masa este marimea fizica scalara care masoara inertia unui corp si proprietatea acestuia de a produce un camp gravitational.
Inertia este proprietatea corpurilor de a-si mentine, in absenta influentelor exterioare, starea de repaus relativ sau de miscare rectilinie uniforma.
Campul gravitational reprezinta o forma de existenta a materiei prin intermediul caruia asupra fiecarui punct material plasat in acest camp actioneaza o forta de atractie proportionala cu masa acelui punct.

Biomasa reprezinta masa corpurilor vii. Spre deosebire de masa unui corp inert, care este constanta in timp (cat nu intervin alte cauze care sa o modifice), biomasa este variabila, intrucat organismele vii sunt sisteme deschise, adica sisteme care fac permanent schimb de substanta, energie si informatie cu mediul inconjurator. Biomasa este influentata atat de factori interni (fiziologici), cat si de factori externi (radiatie solara, temperatura, umiditate etc.).

Datorita faptului ca biomasa este o marime cu o evolutie temporala dinamica, determinarile facute asupra masei vor reprezenta valori momentane ale acesteia. Din aceste considerente, in afara de cunoasterea unor parametri legati de materialul cercetat (natura provenienta, varsta, timp scurs de la recoltare etc.), se impune cunoasterea simultana a conditiilor caracteristice momentane ale mediului in care se executa masuratoarea.

Masa si biomasa se noteaza cu litera "m" si se exprima in kilograme (kg). Masurarea lor se face cu diferite tipuri de balante (tehnice, analitice, hidrostatice, electronice etc.).
Greutatea unui corp reprezinta forta cu care Pamantul atrage corpul respectiv. conform legii a doua a dinamicii, legatura dintre masa si greutate (G) se scrie sub forma:
Masa oului este un parametru de care se leaga atat cantitatea de substante nutritive puse la dispozitia embrionului, cat si de raportul in care se gasesc aceste substante.

Ea depinde de rasa. Astfel, masa oului de gaina poate fi cuprinsa intre 35 - 70 g (in medie 55 g), oua mici fiind considerate cele de 40 - 50 g si oua mari cele de peste 50 g. La alte specii masa unui ou poate fi de circa 135 g la gasca, 90 g la curca, 78 g la rata, 40 g la bibilica, 25 g la porumbel.
Pentru caracterizarea calitativa, de preferinta rapid si economic, a oualor de incubatie au fost definiti mai multi indici (parametri) fizici si chimici.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.