Masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice

Trimis la data: 2009-11-25
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Matei Istrate
Dimensiune: 35kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin Legea nr.161/2003, s-au adus o serie de modificari unor legi printre care si Legea nr.87/1994 pentru combaterea evaziunii fiscale, in scopul actualizarii acesteia in raport cu noile cerintele ale preventiei judiciare determinate de evolutia fenomenului de evaziune fiscala. Astfel art.1 din Legea nr.87/1994 a fost reformulat dupa cum urmeaza: "Evaziunea fiscala este sustragerea prin orice mijloace de la impunerea sau de la plata impozitelor, taxelor, contributiilor si a altor sume datorate bugetului de stat, bugetelor locale, bugetului asigurarilor sociale, de stat si bugetelor fondurilor speciale de catre persoanele fizice si persoanele juridice romane sau straine, denumite in cuprinsul legii contribuabili".

Cursuri similare:

In noua redactare sfera evaziunii fiscale este mai corect conturata prin majorare fiind extinsa de la "sustragerea de la plata impozitelor ..." la sustragerea atat de la "impunere" cat si de la "plata" impozitelor . Ca urmare conceptul de "evaziune fiscala" va include in plus fata de vechea redactare si activitatile de sustragere de la impunerea impozitelor si taxelor chiar in faza in care acestea nu au devenit inca exigibile.

O astfel de reglementare exprima concordanta dintre definitia evaziunii fiscale si definitia infractiunilor de evaziune fiscala care vizeaza activitati atat de sustragere de la impunere cat si de sustragere de la plata a impozitelor si taxelor. Credem ca intr-o anumita faza "sustragerea de la impunere" nu presupune existenta prejudiciului, prin neplata la data savarsirii, deoarece "impunerea" si "plata impozitului, taxelor ..." sunt activitati distincte care potrivit legii, se executa de regula in perioade diferite de timp. Ca urmare infractiunea de evaziune fiscala poate fi reglementata ca o infractiune de prejudiciu dar si ca o infractiune de pericol.

La art.4 din Legea nr.87/1994 s-a introdus un nou aliniat cu urmatorul cuprins: "Contribuabilii sunt obligati sa utilizeze pentru activitatea desfasurata documente primare si de evidenta contabila stabilite prin lege, achizitionate numai de la unitatile stabilite prin normele legale in vigoare si sa completeze integral rubricile formularelor, corespunzator operatiunilor inregistrate." Credem ca folosirea sintagmei "documente primare si de evidenta contabila" in contextul acestui articol de lege nu este tocmai inspirata, in locul acesteia fiind mai indicata expresia "formulare pentru evidentele primare si contabile", deoarece:

a) - din interpretarea logica, sistematica, contextuala, etc., a dispozitiei acestui nou alineat credem ca legiuitorul s-a referit la formular si nu la document; potrivit DEX prin formular se intelege un imprimat cu mai multe spatii albe care se completeaza in vederea intocmirii unui act, a unui tabel" iar prin document se intelege un act prin care se adevereste, se constata sau se preconizeaza un fapt, se confera un drept, se recunoaste o obligatie; b) - formularul care este un imprimat, devine document de evidenta primara sau contabila numai atunci cand pe el s-a consemnat informatii cu privire la operatiile, actele, faptele, etc., economice, juridice, etc., pe care le reflecta potrivit legii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.