Materiale conductoare

Trimis la data: 2010-11-03
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Lavinia_F
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. D/a tipul purtatorilor mobili de sarcina c/e determ. conductib. electrica:
a) Mat. conduct. cu conductib. electronica - in a/te materiale conductib. electrica rezulta din deplas. electronilor de conductie sub act. unui c. el.. Din a/ta categ. fac parte: metalele, grafitul, etc.;
b) Mat. conduct. cu conductib. ionica - in a/te materiale conductib. electrica e/e determ. de deplas. ionilor poz. si neg.. Ca rezult. are loc schimbarea treptata a compozitiei electrolitilor si separarea produselor de electroliza. Conduct. ionice sau electrolitii s/t solutiile acizilor hidratilor si ale sarurilor.
2. D/a starea de agregare:
a) solide - s/t metalele;

Cursuri similare:

Conductibilitatea specifica - la aplicarea unui c.el. exprimat in [V/m], apare o densit. de cur. exprim. in [A/m2] descrisa de legea lui Ohm.Conf. teoriei electronice clasice conduct-l solid este un sist. compus din nodurile retelei ionice cristaline in interiorul caruia se afla gazul electronic din electronii liberi, colectivizati. Din fiecare atom al metalului in stare libera trece unu sau doi electroni liberi, ceilalti electroni ai atomului raman legati de nucleu.

Cand un atom furnizeaza gazului electronic electronii sai de valenta, el devine ion pozitiv localizat (legaturile energetice puternice cu atomii vecini nu-i permit sa-si paraseasca pozitia) si nu poate contribui la conductia electrica. Rezulta ca intr-un metal purtat-i mobili de sarcina sunt electronii de conductie intr-o concentratie de acela-si ordin de marime cu concentratia volumetrica de atomi (i1022 cm-3). Intr-un metal aflat la echilibru termodinamic cu exteriorul, electronii de conductie care apartin gazului electronic se afla in miscare de agitatie termica dezordonata (fig.1,a).

Factorul in se numeste coeficient de mobilitate al electronilor de conductie si caracterizeaza agilitatea cu care electronii se strecoara printre nodurile retelei cristaline in cadrul miscarii dirijate indusa de campul E. Pentru a determina expresia lui in, se considera o retea metalica in care atomii considerati identici ocupa pozitii spatiale bine stabili, situandu-se la distante egale lm unii de altii pe directia campului electric constant aplicat E. Asupra unui electron de conductie, aflat in interiorul retelei, se exercita o forta electrostatica Fe

(datorita campului E), electronul capatand o accelerunde mn reprezinta masa, iar e valoarea absoluta a sarcinii electronului de conductie. Electronul se deplaseaza pe directia campului cu viteza crescatoare pana se ciocneste de un atom din retea careia ii cedeaza energie primita de la camp, astfel incat revine in starea initiala de repaus; campul electric E ramanand aplicat in continuare, electronul de conductie reincepe o miscare stopata de ciocnire urmatoare (fig.1,b). Valoarea vitezei maxime a electronului in momentul ciocnirii este:atie constanta a:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.