Materiale din polimeri

Trimis la data: 2009-07-20
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 8.48 / 10
Downloads: 292
Autor: Fenicia
Dimensiune: 16kb
Voturi: 13
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Materiale din polimeri
Generalitati
Materialele din polimeri sunt materiale in alcatuirea carora intra polimerii si diferite adaosuri cu un rol bine determinat.
Polimerii sunt substante moleculare, pot fi de natura: anorganica, organica sau mixta. In industria materialelor de constructii se folosesc polimeri organici si micsti, deoarece in cursul fabricatiei numai acestia trec printr-o faza plastica ceea ce usureaza prelucrarea lor. De aceea aceste materiale se numesc si "mase plastice" (denumire improprie, deoarece la materialele din polimeri utilizate in constructii nu plasticitatea constituie caracteristica fundamentala ci elasticitatea, flexibilitatea si rigiditatea lor, functie de domeniul de utilizare).

Cursuri similare:

Curs despre Materiale din polimeri
In functie de proprietatile materialelor din polimeri, acestia se pot imparti in:
- elastomeri - formati din molecule monodimensionale si caracterizate prin elasticitate mare;
- plastomeri termoplastici - alcatuiti din macromolecule bidimensionale si care isi maresc reversibil plasticitatea la incalzire;
- plastomeri termoreactivi - alcatuiti din macromolecule bidimensionale dar care la incalzire trec in structuri tridimensionale si devin rigizi.

2. Proprietatile materialelor din polimeri organici
2.1. Proprietati fizico-chimice
Proprietatile fizico-chimice depind de:
- compozitie;
- structura;
- grad de polimerizare;
- orientarea macromoleculelor.

De aceea, unele din aceste proprietati variaza in limite foarte largi. Astfel:
- densitatea aparenta poate fi cuprinsa intre 15 si 2000 kg/m3;
- conductivitatea termica este in general redusa, ceea ce determina folosirea lor la executarea termoizolatiilor.

Dezavantajele materialelor din polimeri:
- stabilitate termica redusa;
- coeficient de dilatare termica ridicat (de circa 2-15 ori mai mare decat al otelului: 25aa10-6-125aa10-6);
- imbatranire in timp - se manifesta prin pierderea elasticitatii si plasticitatii.

2.2. Proprietati mecanice
Rezistentele mecanice sunt dependente de taria legaturilor din interiorul catenelor moleculare si dintre catene, dar mai ales de gradul de polimerizare sau de policondensare.

De regula rezistentele mecanice ale maselor plastice sunt de acelasi ordin de marime ca rezistentele materialelor de constructii obisnuite; la unele, rezistentele de compresiune si tractiune sunt asemanatoare cu ale metalelor (bronz, fonta si chiar oteluri).

Majoritatea acestor materiale au o mare rezistenta la soc, o rezistenta la uzura considerabila si o durabilitate apreciabila, daca sunt folosite in mod potrivit.

Pot lua usor forma dorita datorita diferitelor moduri de prelucrare.
Nu necesita nici un fel de prelucrare la punerea in opera in constructii. Intrebuintarea si curatirea se fac usor. Colorarea, eventual in mai multe culori, se poate face foarte bine fie in masa materialului, fie la suprafata lui, in asa fel incat materialul nu se decoloreaza.

Sunt impermeabile la apa.
Sunt rezistente la actiunea substantelor chimice.
Au bune proprietati de izolare electrica.
Dezavantajele materialelor din polimeri:
- nu sunt rezistente la temperaturi inalte, temperatura de inmuiere aflandu-se intre 50AC si 100AC;
- coeficientul de dilatare termica este de 2-8 ori mai mare decat al materialelor obisnuite de constructii.

3 Adaosuri pentru materiale din polimeri
Pentru a conferi materialelor din polimeri anumite caracteristici, la obtinerea lor se folosesc diferite adaosuri. Dupa efectul produs in produsul finit, adaosurile se clasifica in:
Plastifianti - au rolul de a mari elasticitatea, plasticitatea si rezistenta la soc a polimerului, precum si de a conserva proprietatile lui fizico-mecanice, intr-un interval mai mare de temperatura; ca plastifianti se utilizeaza substante cu molecule mai mici decat macromoleculele polimerului .

Actiunea plastifiantilor se explica prin intercalarea lor intre macromoleculele polimerului (fig. 1), provocand deformarea sau indepartarea acestora (functie de cantitatea fabricata). In primul caz se imbunatateste elasticitatea, iar in al doilea plasticitatea polimerului.

Stabilizatori sau antioxidanti - sunt adaosuri care intarzie procesul de imbatranire in timp a polimerilor.

Actiunea stabilizatorilor este diferita functie de natura lor chimica (impiedica difuziunea oxigenului, absorb radiatiile care accelereaza oxidarea sau reactioneaza mai usor cu oxigenul decat polimerul).
Substantele de umplutura si armare
- se utilizeaza sub forma de diferite pulberi (mica, grafit, negru de fum, etc.) care imbunatatesc rezistentele mecanice si stabilitatea termica;
- sub forma de fibre (de sticla, celuloza, azbest) sau tesaturi din fibre vegetale sau minerale care avand rol de armatura imbunatatesc rezistentele mecanice;
- sub forma de foi (hartie, metale usoare, furnir, etc.) care se intercaleaza intre masa polimerului, obtinandu-se produse stratificate sau compozite din polimeri cu rezistente mecanice foarte mari si cu deformatii sub sarcina reduse.
Pigmentii - sunt pulberi minerale colorate care se folosesc la colorarea sau opacizarea materialelor din polimeri.

4. Incercari asupra materialelor din polimeri
Pentru stabilirea caracteristicilor fizico-mecanice ale materialelor se determina:
- densitatea aparenta;
- rezistenta la intindere si alungirea la rupere;
- rezistenta la compresiune, la incovoiere statica si prin soc;
- duritatea in grade Shore;
- flexibilitatea prin indoire la 180A la un dorn;
- modulul de elasticitate;
- conductivitatea termica.
In scopul aprecierii comportarii la diferiti agenti din mediul inconjurator, asupra materialelor din polimeri se efectueaza urmatoarele determinari:
- stabilitatea termica - se determina in scopul determinarii temperaturii maxime la care poate fi utilizat materialul sub sarcina; incercarea se efectueaza prin doua metode: Martens si Vicat;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.