Materiale neferoase

Trimis la data: 2010-06-18
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Mirela_L
Dimensiune: 194kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Aluminiul, datorita proprietatilor sale - indeosebi tehnologice (plasticitate la cald si la rece, turnabilitate) - precum si mai ales raportului favorabil dintre caracteristicile mecanice (susceptibile la imbunatatiri substantiale prin tratamente mecanice sau termice) si greutatea specifica mica ( γ = 2,7 g/cm3), are - in special sub forma de aliaje - o larga intrebuintare in industrie. Se utilizeaza cu precadere pentru piese in miscare rapida, reclamand inertie mica, diferite carcase, recipienti pentru depozitat si transportat etc.
In constructia de masini, in afara de repere putin solicitate, se utilizeaza de obicei aliajele de Al cu Cu, Mg, Zn, Mn, Si, Ni, Fe, elemente care, avand solubilitate limitata si variabila in Al, conduc la imbunatatirea atat a proprietatilor mecanice cat si a celor tehnologice, facand oportuna aplicarea tratamentelor termice.
Aliajele de aluminiu pot fi binare (Al - Cu, Al - Mg, Al - Mn, Al - Fe, Al - Ni) sau complexe. Cele folosite in constructia de masini sunt aliaje hipoeutectice, deci cu un continut redus al elementului de aliere.

Aliajele de aluminiu se clasifica in urmatoarele categorii: aliaje deformabile si aliaje pentru turnatorie; aliaje care nu se durifica prin tratament termic si aliaje care se durifica prin tratament termic.
Aliaje deformabile
Aliajele care nu se durifica prin tratament termic (aliaje Al - Mn cu 1,0...1,6 % Mn) sunt utilizate pentru piese prelucrate prin ambutisare. Sunt utilizate, recoapte sau ecruisate sub forma de profile, table, benzi, pentru rezervoare, caroserii etc.

Aliajele de aluminiu care se durifica prin tratament termic (Duraluminuri slab, mediu sau bogat aliate) contin si Cu, Mg, Mn, Si, Zn. Duraluminul se deformeaza plastic, in general, la temperatura de 440...480 oC. Prezinta proprietati mecanice bune (Rm = 420...500 N/mm2, HB = 150), dar o rezistenta redusa la coroziune, ceea ce impune placarea cu aluminiu.Aschiabilitatea acestor aliaje este foarte buna, mai ales in cazul prezentei unor adaosuri de 1...3 % Pb sau Bi.
Dintre numeroasele utilizari ale Duraluminiului trebuie mentionate: suprastructuri de aeronave si autovehicule, elice, piese pentru masini de birou.

Aliajele de aluminiu pentru turnatorie sunt aliajele Al-Si, Al-Cu, Al-Mg, Al-Zn precum si polinare. Continutul de elemente de aliere este mai ridicat decat la aliajele deformabile, conducand la aparitia unei cantitati de eutectic care confera fluiditate, compactitate si rezistenta la tensiunile de contractie dupa turnare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.