Materiale plastice

Trimis la data: 2009-05-10
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 8.37 / 10
Downloads: 50
Autor: Nicole Sandu
Dimensiune: 12kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Clasificarea materialelor plastice:Materialele plastice organice sunt substante organice macromoleculare in stare pura sau sub forma de amestecuri continand diferite materiale de adaos si umplutura (plastifianti, stabilizatori, coloranti) capabile sa treaca prin incalzire in stare plastica si sa pastreze dupa intarire forma data. O caracteristica generala a materialelor plastice este aceea ca prin incalzire se inmoaie treptat si nu deodata in toata masa, ca atare nu au punct de topire fix.

Cursuri similare:

Polietilena (PE) - se obtine prin reactia de polimerizare a etilenei. Se poate obtine mai multe sortimente dupa cum urmeaza: polietilena de joasa densitate (low density polyethylene = LDPE) cu densitatea intre 915-939 kg/m3 si polietilena de inalta densitate (high density polyethylene = HDPE) cu densitatea a" 940 kg/m3. In afara acestor doua categorii se mai produce un sortiment de polietilena de joasa densitate cu structura liniara (linear low density polyethylene = LLDPE).

Polietilena de joasa densitate - LDPE
LDPE este un material rezistent, usor trasparent care are bune proprietati mecanice: rezistenta la intindere, rezistenta la spargere, rezistenta la lovire si rezistenta la lovire. Aceste proprietati mecanice se pastreaza pana la temperatura de -60 AsC. De aceea este o bariera excelenta pentru apa si vapori de apa, dar nu la fel de buna pentru gaze.

LDPE are o rezistenta chimica excelenta in special fata de acizi, baze si solutii anorganice, dar este sensibila la uleiuri si grasimi pe care le absoarbe inmuindu-se. Nu ofera suficienta protectie fata de actiunea oxidanta a oxigenului din aer asupra grasimilor. LDPE se utilizeaza la obtinerea ambalajlor flexibile: folii, pungi, saci si sacose imprimate sau neimprimate.

Polietilena de inalta densitate - HDPE HDPE prezinta proprietati mecanice diferite de LDPE, astfel rezistenta la intindere si la plesnire sunt mai mari, iar rezistenta la soc si la rupere sunt mai mici decat ale LDPE. Rezistenta chimica a HDPE este superioara celei a LDPE in special fata de uleiuri si gaze.

HDPE este modelata prin suflare in butelii pentru diferite aplicatii in ambalarea produselor alimentare desi este tot mai mult inlocuita de policlorura de vinil (PVC) si de polietilen tereftalat (PET) care au proprietati bariera mai bune. HDPE se utilizeaza pentru obtinerea ambalajelor rigide sau semirigide: butelii, flacoane, bidoane, butoaie, navete.

Polipropilena (PP) - este o substanta incolora si inodora, cu densitate de 900 kg/m3 mai mica decat a PE. In comparatie cu alte termoplaste are o rezietenta mai buna la caldura, ambalajele din PP putand fi sterilizate la 115 - 120 AsC. Permeabilitatea la vapori de apa este scazuta, iar pearmeabilitatea la gaze este medie. In schimb PP are o rezistenta buna la grasimi si substante chimice. Ambalaje variate (tuburi deformabile, cutii, saci impletiti din fire de PP etc.).

Poliamide - numele generic al poliamidelor sintetice este nylon, derivat din numele oraselor New York si Londra, orase in care au fost obtinute aproape simultan. Filmele poliamidice sunt caracterizate printr-o stabilitate termica excelenta, putand rezista in abur la temperaturi de pana la 140 AsC. Temperatura de topire variaza intre 185-264 AsC.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.