Materiale sintetizante

Trimis la data: 2010-06-28
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 5
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Raul_O
Dimensiune: 168kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Se obtin prin procedeele metalurgiei pulberilor (figura 1), care dau posibilitatea de a se asocia metale foarte diferite intre ele sau metale si materiale ceramice.
Procesul tehnologic de fabricatie a produselor sinterizate este fundamental deo-sebit de tehnologia metalurgiei clasice, unde semifabricatele obtinute prin turnarea metalelor si aliajelor topite, sunt prelucrate prin laminare, forjare, matritare si aschie-re complexa pe masini - unelte, ajungand astfel pana la piesele finite printr-un numar mare de operatii, costisitoare si de lunga durata.
La unele produse, dupa operatia de sinterizare se mai aplica una sau doua ope-ratii complementare cu scopul de a imbunatati unele proprietati ale materialului sin-terizat:
- calibrare, care consta intr-o presare in matrite de calibrare; se aplica atunci cand se cere o precizie dimensionala foarte mare;
- imbibare cu lubrifianti lichizi a pieselor sinterizate poroase; se aplica in special pentru obtinerea proprietatii de autolubrifiere a lagarelor;

- aschiere, utilizata numai la produse unicat sau de serie mica din doua motive: pretul de cost creste, iar calitatea suprafetei si porozitatea sunt influentate negativ.
- tratamente termice: in principiu se pot aplica toate tipurile de tratamente termice si termochimice cunoscute, care sunt compatibile cu compozitia si structura initiala a aliajului sinterizat.
- infiltrare cu metale sau aliaje topite; permite obtinerea unor produse cu o porozitate minima (compactitatea putand fi majorata pana la 98,9%) si proprietati mecanice deosebit de bune.

Domeniile de utilizare ale materialelor sinterizate sunt foarte largi, in concor-danta cu proprietatile deosebite care au fost prezentate anterior. Dintre numeroasele domenii de utilizare, se prezinta in continuare cateva exemple de materiale si grupe de produse obtinute prin sinterizare.
Cuzineti porosi autolubrifianti
Sunt fabricati pe baza de pulberi de fier sau bronz (figura 2).

Prin impregnarea cu ulei a porilor, care pot ajunge pana la 30 % din volumul piesei, se asigura caracte-ristici functionale deosebit de bune: un coeficient de frecare redus, o rezistenta buna la uzare si tendinta mica la gripare, o intretinere foarte usoara, o functionare silentioa-sa si o insemnata economie de lubrifiant. Pot lucra fara nici o ungere suplimentara mii de ore, respectiv o perioada de mai multi ani.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.