Materiale textile inteligente - functionale

Trimis la data: 2009-05-16 Materia: Arta Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Roxana Brute Dimensiune: 236kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Desi introdusa de mai multe decenii, notiunea de "materiale inteligente" a inceput sa fie folosita cu frecventa in anii AZ90 pentru a defini materiale care prezinta un comportament dinamic, modificandu-si proprietatile sub actiunea unui factor extern.Atat natura stimulului cat si a raspunsului pentru aceste materiale sunt extrem de diverse. Astfel, factorii externi includ campuri magnetice sau electrice, variatii ale regimului termic, actiuni mecanice, etc. Materialele inteligente pot sa-si modifice faza, gradul de vascozitate, dimensiunile, proprietatile electrice, caracteristici legate de aspect, etc.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Materialele capabile sa-si modifice faza sunt substante care absorb sau elibereaza cantitati semnificative de energie pe durata procesului de topire, solidificare sau sublimare. Aceasta caracteristica poate fi utilizata pentru asigurarea unui control dinamic al fluxului termic, materialul functionand ca o interfata termica cu exteriorul.
Toate aplicatiile posibile sunt caracterizate de un ciclu termic, nu de un regim termic constant. Datorita costurilor ridicate, materialele PCM sunt folosite in conditii restrictive de spatiu, in care alte tipuri de dispozitive de stocare a energiei termice sunt inutilizabile.

Aceste materiale isi gasesc aplicatii din cele mai diverse, cum ar fi telecomunicatii, stocarea de energie termica / sisteme de protectie termica, agricultura, constructii, industria spatiala, etc.
Spre deosebire de materialele conventionale, o data atins punctul de topire, materialul PCM absoarbe energie fara a-si modifica temperatura. In procesul de solidificare materialul elibereaza energia stocata. In domeniul termic al confortului uman (200 - 300) PCM sunt extrem de efective, putand stoca o cantitate de 5 pana la 14 ori mai mare decat in cazul materialelor conventionale, precum apa sau roci.

Cele mai importante materiale PCM sunt materialele de tip "solid - lichid". Indiferent de faza normala a unui astfel de material, ambele procese isi gasesc aplicabilitate, fie pentru incalzirea mediului, fie pentru racire. La trecerea la faza lichida , materialul stocheaza o cantitate mare de energie. Temperatura ramane constanta pe intreaga durata a procesului de topire. Din acest motiv, energia acumulata este numita caldura latenta sau ascunsa. Pentru a exemplifica eficienta acestor materiale (figura 1. ), in intervalul de temperatura de 700 - 800 C, materialul PCM 72 al firmei Merck poate stoca de 4 ori mai multa energie termica decat apa si de 10 ori mai multa decat piatra sau caramida.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.