Mecanisme cu came

Trimis la data: 2010-08-15
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: John_P
Dimensiune: 562kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mecanismele cu came sunt alcatuite dintr-un element profilat numit cama (element conducator) care transmite miscarea, prin intermediul unei cuple superioare, unui element condus, numit tachet.
Printr-o constructie corespunzatoare a profilului camei, aceste mecanisme pot realize orice lege de miscare pentru elemental condus si de aceea sunt utilizate in toate domeniile de activitate (constructia de masini, industria textila, industria alimentara, mecanica fina, masini unelte, masini de calcul etc.) unde se impun anumite legi de miscare cerute de procesul tehnologic sau de necesitatile de mecanizare si automatizare.

Cursuri similare:

1. Cama - care poate avea o miscare de rotatie (fig. 1a) sau o miscare de translatie (fig. 1b);
2. Tachetul - poate avea diverse forme constructive si poate executa miscari de translatie (fig. 1a) sau de rotatie (fig. 1b);
3. Rola sau galetul - un element suplimentar, a carui prezenta este optionala. Rolul acestui element este de a micsora pierderile prin frecare si de a reduce uzura elementelor in contact si, nu in ultimul rand, de a realiza curbura minima a profilului camei in scopul asigurarii unghiurilor de transmitere a miscarii;

4. Arc sau un element elastic care asigura prin forta contactul dintre cama si galet sau dintre cama si tachet.
Cercul de raza rb se numeste cerc de baza, iar valoarea minima a razei acestui cerc se determina din conditia ca unghiul de presiune sa fie inferior unei valori admisibile, asa cum se va vedea mai departe.
Profilul teoretic (Pt) al camei este un profil echidistant fata de profilul real si reprezinta infasuratoarea familiei de cercuri ce au raza egala cu raza rolei (galetului) si centrul pe profilul real al camei.

Analizand functionarea unui mecanism cu came, se pot evidentia mai multe faze sau etape. Reprezentarea grafica a succesiunii fazelor (etapelor) se numeste ciclograma miscarii si poate fi polara (fig.2a), carteziana (fig. 2b) sau sub forma tabelara (fig. 2c).Pentru studiul mecanismelor cu came se foloseste metoda inversarii miscarii, potrivit careia daca se imprima intregului mecanism o viteza egala si de sens contrar cu cea a camei, aceasta devine element fix, batiul va avea viteza opusa camei, iar tachetul va avea o miscare compusa din doua miscari simple, in functie de tipul mecanismului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.