Mecanismele ereditatii la nivel celular

Trimis la data: 2009-09-30
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Laura Tunaru
Dimensiune: 19kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In anul 1902, citologul german T. Boveri, descopera la ariciul de mare Paracentrotus lividus (2n = 36) ca dimensiunile si caracreristicile cromosomilor se pastreaza constant de-a lungul generatiilor. Studiind ovule fecundate cu 2 spermatozoizi diferiti, el constata ca zigotii triploizi rezultati, cu 54 cromosomi, prezinta mitoze anormale, cu distributia neregulata a cromosomilor in celulele fiice, rezultand organisme cu numeroase anomalii. Numai indivizii care au 36 de cromosomi (numarul caracteristic speciei) sunt normali.

Cursuri similare:

Concluzia : pentru dezvoltarea normala a organismului este necesara prezenta unei garnituri complete, normale de cromosomi.
De aici, el a emis ipoteza ca pe cromosomi se afla factorii ereditari descrisi de Mendel, ei fiind cei care conditioneaza o dezvoltare normala a organismului.Intre 1902- 1904, Sutton si Boveri emit independent, ipoteza localizarii factorilor ereditari mendelieni pe cromosomi, formuland astfel teoria cromosomala a ereditatii.

In 1903, Sutton a evidentiat faptul ca numarul de caractere distincte ale unui organism, depaseste cu mult numarul de cromosomi, astfel ca, in acelasi cromosom trebuie sa existe mai multi factori mendelieni (gene). Din momentul in care s-a stabilit ca rolul cromosomilor de a fi depozitari si vehicule pentru gene, cu ajutorul carora genele sunt transmise de la parinti la descendenti, atentia geneticienilor s-a concentrat asupra lor, incercandu-se sa se raspunda la probleme precum: modul de organizare a cromosomilor, compozitia chimica a acestora, localizarea genelor.

Morfologia si numarul cromosomilor La nivelul nucleului celulelor eucariote, cromosomii se individualizeaza ca structuri sub forma de bagheta sau de corp sferic, formate dintr-un complex macromolecular nucleo-histonic.Dimensiunea cromosomilor variaza in functie de specie, intre 0,2 - 0,5 μm in diametru si 0,2 - 30 μm in lungime, astfel : cromosomii umani au dimensiunile cuprinse intre 4- 6 μm, la porumb 8- 10 μm, la ceapa 10- 20 μm etc.

La inceputul diviziunii, fiecare cromosom are o structura dedublata, alcatuit din doua subunitati structurale longitudinale numite CROMATIDE, libere pe toata lungimea lor cu exceptia unui punct sau regiuni in care sunt unite si care se numeste CENTROMER, cu ajutorul caruia cromosomul se ataseaza de fibrele fusului nuclear de diviziune in timpul metafazei (fig. 1).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.