Mecanismul cursului de schimb

Trimis la data: 2013-10-19
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 9.87 / 10
Downloads: 0
Autor: simonik
Dimensiune: 42kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cursul de schimb reprezinta raportul de schimb intre doua monede care se compara in cadrul mecanismului cursului de schimb sau altfel definit este pretul unei monede exprimat in raport cu moneda altei tari.
El constituie o variabila economica deosebit de importanta, evolutia sa avand influenta asupra dezvoltarii economice, asupra nivelului preturilor, a importului si exportului la nivel mondial, influentand nu numai agentii economici, ci si persoanele fizice. Pe plan international, simbolizarea monedelor nationale se realizeaza printr-o denumire cu 3 litere (primele doua semnifica tara emitenta, iar a treia - denumirea monedei respective).

Cursuri similare:

Diferenta intre cursul la cumparare si cel la vanzare (= 0,0272 = 272 puncte - PIPS = percentage in points) se numeste marja (spread) si reprezinta castigul intermediarului - el cumpara la un curs mai scazut si vinde apoi la un curs mai ridicat. Intotdeauna, cursul la cumparare practicat de intermediar (bid) este mai mic decat cursul la vanzare (ask) al acestuia.

Evolutia cursului de schimb se reflecta in aprecierea/deprecierea unei monede fata de alta moneda cu care se compara. Acest fenomen - caracteristic regimurilor valutare bazate pe cursuri de schimb flotante, este determinat de modificarea cursului de schimb ca urmare a confruntarii continue a cererii si ofertei de valute de pe piata. In situatia in care modificarea cursului de schimb are loc ca urmare a deciziei bancii centrale prin care aceasta modifica paritatea cursului de schimb, termenul utilizat este de valorizare/devalorizare - caracteristic regimurilor valutare bazate pe cursuri de schimb fixe.

La doua momente diferite, intr-o cotatie valutara aprecierea unei monede implica deprecierea celeilalte monede, insa gradul de apreciere al uneia nu este egal cu gradul de depreciere al celeilalte.
In situatia in care se doreste nu numai determinarea aprecierii/deprecierii unei monede fata de o singura alta moneda, ci si interpretarea evolutiei internationale (de ansamblu) a cursului unei anumite monede fata de un cos de valute, este necesar a se calcula un curs de schimb efectiv care ia in considerare cursurile bilaterale si ponderea pe care diferitele valute din cos o detin in comertul international al tarii analizate.

Pentru clientii de pe piata valutara care adreseaza intermediarilor ordine de vanzare/cumparare, cursurile de schimb trebuie privite invers decat din punctul de vedere al intermediarilor. Ceea ce pentru intermediar reprezinta curs la cumparare, pentru client este curs la vanzare, iar cursul la vanzare al intermediarului este curs la cumparare pentru client.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.