Mecanismul cursului valutar

Trimis la data: 2010-09-17
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.33 / 10
Downloads: 223
Autor: Cozmin Stoica
Dimensiune: 54kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In lunga istorie a monedei, componentele sale, componenta-etalon si cea semn, au evoluat, modificandu-si atat forma, cat si substanta din care au fost confectionate. La inceputurile monedei, etalonul era asimilat cu un obiect sau animal; apoi, pe masura evolutiei societatii, etalonul a fost "confectionat" din metale pretioase (aur, argint) . In aceste cazuri, valoarea paritara cuprinsa in etalon era usor masurabila si se putea realiza cu aceeasi usurinta compararea intre monede, avand in vedere unitatile de masura folosite (bucati, grame) si uniformitatea insusirilor calitative ale substantei din care erau formate etaloanele monetare nationale.

Cursuri similare:

Cursul valutar influenteaza extrem de mult asupra economiei mondiale si in special asupra comertului extern si a investitiilor. Totodata cursul valutar ocupa un rol important si in politica monetara a tarii.
Functiile cursului valutar deriva din urmatoarele:Cursul valutar in calitate de indicator economic.

Cursul valutar permite de a calcula pretul exportului sau importului si volumului investitiilor internationale in moneda nationala. La nivelul macroeconomic cursul valutar este legat de inflatie si de alti indicatori, care sunt necesari de evaluat pentru realizarea contrapunerii internationale.

Astfel cursul valutar poate servi drept indicator al competitivitatii externe si poate sa indice directia in care trebuie de corectat balanta de plati a tarii. Dar mai intai de toate cursul valutar este un indicator monetar si da indiciu pietei in ceea ce priveste masurile de politica monetara realizate in tara.

Cursul valutar in calitate de scop sau instrument. Cursul valutar poate fi privit si din punctul de vedere al scopului politicii economice a statului. Statul poate gestiona cu cursul valutar in acelasi mod ca si cu alte componente ale politicii monetare pentru obtinerea rezultatelor dorite in domeniul inflatiei, sectorului real sau al balantei de plati.

Cat , priveste clasificarea cursurilor valutare, potrivit FMI (1982) toate valutele in dependenta de nivelul lor de liberalizare se impart in trei grupe:Valute cu cursuri fixe:fixate de o valuta;fixate de un cos valutar.

Valute cu cursuri flexibile limitate:curs flexibil limitat fata de o valuta;curs flexibil limitat conform unei politici comuneValute cu cursuri flotante:cursuri valutare corectate;flotare corectata;curs valutar flotant independent.

Complexitatea etalonului monetar sub forma sa actuala, de putere de cumparare, face ca modelele practice de determinare a cursului valutar sa fie mult mai cuprinzatoare, fiind nevoie de modele care sa cuprinda influenta unui numar mare de factori pentru o perioada mare de timp. In acest sens, modelul general al cursului valutar cuprinde:modelul cursului real;modelul cursului economic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.