Mecanismul rezervelor minime obligatorii

Trimis la data: 2010-09-28
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Ploae Miruna
Dimensiune: 17kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Rezervele minime reprezinta o obligatie de utilizare a monedei bancii centrale si are drept scop principal acela de a permite autoritatii monetare sa actioneze asupra creatiei monetare prin influentarea comportamentului bancilor in materie de credite.Remunerarea rezervei minime obligatorii In general rezervele minime nu sunt remunerate, dar in putine tari (inclusiv Romania) ele sunt remunerate dar la o rata sub nivelul pietei. In caz contrar efectul acestui instrument s-ar diminua foarte mult intrucat s-ar produce o majorare a rezervelor fara ca Banca Centrala sa majoreze oferta de moneda, care in ultima instanta va avea ca efect o crestere puternica a ratei dobanzii.

Cursuri similare:

Observatie: distinctia dintre cele doua consta in momentul si perioada de formare, respectiv dupa cum rezervele sunt constituite in aceeasi luna sau trimestru in care bancile sunt creditate.
In primul caz, bancile isi pot constitui rezerve cu un decalaj care ajunge pana la 50 de zile fata de data de referinta.
In al doilea caz bancile trebuie sa cunoasca precis nivelul creditelor acordate ceea ce implica obligatia programarii riguroase a acordarii acestora. In cazul unor eventuale greseli de programare, respectivele banci vor avea la sfarsitul perioadei obligatia constituirii de rezerve mai mare fapt ce va antrena si costuri mai mari.

Modul de actiune al rezervelor minime obligatorii
Politica rezervelor minime obliga bancile sa constituie la Banca Centrala in conturi remunerate sau slab remunerate o cota minima din resursele atrase. Cu cat rezervele sunt mai mari cu atat ele sunt mai constrangatoare pentru banci. Avem doua situatii :daca se manifesta o crestere a ratei rezervelor obligatorii atunci nevoile bancilor in moneda centrala se majoreaza deoarece ele trebuie sa mareasca suma rezervelor detinute in conturi la Banca Centrala. Se reduce astfel lichiditatea bancilor ceea ce poate antrena probleme de trezorerie.

Drept urmare bancile vor fi obligate sa apeleze la refinantare de la Banca Centrala prin intermediul pietei monetare.daca scade rata rezervei minime atunci si rezervele bancilor in moneda centrala se vor diminua, crescand lichiditatea acestora permitandu-le sa faca fata nevoilor de moneda centrala rezultate din activitatea curenta.
Concluzie : in functie de scopul urmarit Banca Centrala modifica nivelul rezervelor minime obligatorii si anume :daca urmareste o reducere a lichiditatilor, a excesului de masa monetara din circulatie si a volumului creditelor majoreaza rata rezervei minime obligatorii.
creditelor va proceda la diminuarea nivelului ratei de rezerva minima.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.