Medicatia antianginoasa

Trimis la data: 2010-09-07
Materia: Medicina
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Niculae Oprisan
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cresterea aportului de O2 - coronarodilatatia asigura un aport crescut de oxigen catre miocard. Ea are rezultate terapeutice variabile in angina tipica (unde vasele coronariene sunt rigide si obstruate prin ateroscleroza) si este intotdeauna eficace in angina vasospastica manifestata prin spasm coronarian. Ne intereseaza coronarodilatatia pe vase mari, epicardice, si mai putin pe vase mici endocardice, deoarece dilatatia vaselor mici intereseaza numai vasele indemne de procesul de ateroscleroza, putand apare fenomenul de furt, care poate agrava ischemia. Nitratii organici produce vasodilatatie pe vasele mari, iar blocantele canalelor de Ca produc vasodilatatie pe vasele de calibru mai mic.

Cursuri similare:

Nitratii organici sunt esteri organici ai acidului azotic. Produc coronarodilatatie, vasodilatatie venoasa cu scaderea presarcinii, vasodilatatie arteriala (efect mai putin semnificativ) cu scaderea postsarcinii; munca inimii este usurata si diminueaza consumul de O2 al miocardului; alte efecte: inhiba functiile plachetare (scade formarea de trombi), iar in infarctul miocardic impiedica remodelarea patologiei cardiace postinfarct.

Mecanisme de actiune: nitratii organici se transforma in oxid nitric si tionitriti - substante endoteliale vaso active. Producerea este tiodependenta; intervin in refacerea endoteliului.
Oxidul nitric favorizeaza producerea de GMPc (activeaza guanilat ciclaza): scade nivelul calciului la nivelul vaselor.
Utilizarea terapeutica a nitratilor organici este determinata de comportamentul cinetic.

Cinetica nitratilor organici
Sunt absorbite bine prin mucoase si tegument: administrate sublingual, intern, injectii sau aplicari tegumentare, pufuri de glicerina.
Biodisponibilitatea caii interne variaza foarte mult cu preparatul: nitroglicerina este scazuta datorita metabolizarii produsului la primul pasaj hepatic dar metabolizarea hepatica este limitata: dozele mari (de 10 ori mai mari ca la administrarea sublinguala) ajung in circulatia sistemica in cantitati eficiente terapeutic.
Epurarea substantelor - prin metabolizare hepatica rezulta derivati ce pastreaza din efectele terapeutice.

Instalarea tolerantei: se instaleaza rapid. Reactivitatea vasculara se reface repede dupa intreruperea tratamentului iaž in administrarea cronica trebuie pauze de 12 h intre 2 administrari.
Reactiile adverse ale nitratilor organici sunt: cefalee, ameteli, valuri de caldura (la inceputul tratamentului); la doze mari apare hipoTA (e cauza de tahicardie reflexa si e dezavantajoasa, deoarece creste consumul de oxigen iaž poate declansa infarctul miocardic).
Compusi: nitroglicerina, izosorbid dinitrat, izosorbid mononitrat, pentaeritril tetranitratul.

Nitroglicerina (Trinitrina) - se foloseste pentru combaterea crizelor. Se administreaza sublingual (cel mai frecvent: 1 cp odata, efectul aparand dupa 1-2 minute si avand o durata de 30 min; readministrarea dozei facandu-se dupa 2-5 minute daca nu e obtinut efectul, fara a depasi 2 doze). Pentru administrarea sublinguala se folosesc comprimate de 0,5 mg sau solutie alcoolica 1 % care contine 0,2 mg /picatura. In tratamentul profilactic se foloseste administrarea pe tegumente (unguente, preparate transdermice cu eliberare lenta - plasturi cu nitroglicerina) sau intern (spansule cu nitroglicerina: 2,5-6 mg o data).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.