Mediul economic al FMN

Trimis la data: 2010-05-24
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.62 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei Tudore
Dimensiune: 41kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mediul economic, asa cum se contureaza in literatura economica, reprezinta ansamblul factorilor care pot influenta din exterior si din interiorviata economica, considerati in interactiunea lor.
Din aceasta perspectiva, mediul economic cuprinde toate restrictiile naturale si sociale de care trebuie sa se tina seama in derularea activitatii economice. In raport de nivelul de desfasurare a acesteia, mediul economic poate fi analizat din perspectiva microeconomica (sistemul de elaborare a deciziei consumatorului, respectiv, al producatorului), mezoeconomica, macroeconomica sau ca mediu economic international (cand se au in vedere relatiile dintre economiiile nationale).

Cursuri similare:

In ceea ce priveste abordarea microeconomica a mediului economic national, intr-o economie moderna de piata, exista o diversitate de agenti economici, determinata atat la nivelul dezvoltarii lor economice, cat si de pluralismul formelor de proprietate, de modalitatile de organizare si folosire a obiectului proprietatii in activitatea economica. Intre agentii economici exista o stransa interdependenta reflectata in fluxuri reale si monetare generate de activitatea economica.

Mediul de afaceri al firmei reprezinta ansamblul reglementarilor care alcatuiesc cadrul de lucru al firmei si de manifestare a relatiilor interne si externe ale acesteia. Reglementarile respective stabilesc modul de desfasurare a relatiilor dintre unitatile economice, responsabilitatile acestora, respectiv, obligatiile care decurg pentru firma in desfasurarea activitatii economice. Se are in vedere, in primul rand, cadrul juridic, dar si sistemul nevoilor etice si morale, inclusiv institutiile care se ocupa de respectarea acestor valori.

Mediul de afaceri reflecta capacitatea administratiei publice de a stabili un set de criterii privind relatiile de afaceri si cele publice in cadrul unei economii nationale, respectiv, de a veghea la respectarea acestora, dar si gradul de incredere reciproca intre partenerii de afaceri, siguranta in afaceri, starea concurentiala dintr-o economie etc. In plus, aceasta poate caracteriza gradul de civilizatie economica atins de o tara, atitudinile si forta opiniei publice, precum si respectul fata de consumatorul final.

Orice activitate implica atragerea unor resurse, prelucrarea lor si realizarea unui anume produs finit (bun sau serviciu). Evolutia diverselor economii au demostrat ca resursa cea mai rara este capitalul financiar.La acestea se mai adauga si inflatia, care reflecta atat deprecierea unor unitati valorice, cat si politica financiara a unor state. Un mediu favorabil afacerilor devine prioritar, tocmai pentru ca in acest mod se instituie premisele atragerii investitorilor. Specificul evolutiei sociale, azi mai mult ca oricand, impune, ca o forma superioara a concurentei, cooperarea, pentru a putea valorifica resurse si posibilitati transfrontaliere, pentru a evita conflicte sau dezastre naturale sau sociale etc.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.