Mediul extern al firmei

Trimis la data: 2009-10-03
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.57 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosma Petru
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Orice firma trebuie sa fie descrisa de un astfel de model - sistem deschis, care implica interactiuni permanente intre aceasta si mediul sau extern. Este posibil ca firma sa nu poata face nimic - sau numai foarte putin pentru a schimba elementele si fortele externe ce-i conditioneaza evolutia, dar ea nu are alternativa la necesitatea identificarii, evaluarii, previzionarii, receptivitatii si reactiei, provocarii chiar a factorilor externi care-i pot afecta activitatea, mai ales daca se are in vedere faptul ca firma opereaza intr-o societate pluralista (ansamblul stakeholders), formata din grupuri de presiune cu interese diferite, adeseori contradictorii, pe care managementul firmei trebuie sa le integreze si armonizeze.

Cursuri similare:

In concluzie, cea mai potrivita modalitate de abordare a mediului extern al firmei este aceea prin prisma intregii economii mondiale in curs de globalizare. Desigur ca numarul factorilor ce vor fi luati in considerare, ca si gradul de profunzime a analizei vor fi diferite in functie de caracteristici ce tin de firma (marime, potential, domeniu de activitate, competente specifice, etc.) si de personalitatea managerului chemat sa o realizeze (temperamentul, aptitudinile si comportamentul sau), acest model fiind unul al abordarii maximale, din care pot fi extrase elementele de interes pentru firma la un moment dat.

O corecta cunoastere, evaluare si interpretare a componentelor si factorilor de influenta ai mediului - din punct de vedere cantitativ si calitativ - va conduce la o mai rapida si profunda integrare/ancorare a firmei in realitatile prezente si viitoare, ceea ce-i va favoriza o mai buna fructificare a oportunitatilor, evitarea/diminuarea riscurilor, cu efecte pozitive atat asupra activitatii si rezultatelor firmei cat si asupra modului in care ea este perceputa si acceptata de mediul sau.

Analiza ansamblului factorilor de influenta ai mediului extern asupra firmei comporta in literatura de specialitate optici diferite in privinta numarului, gruparii si corelatiilor dintre factorii luati in considerare, cat si a gradului de detaliere teoretica si practica a abordarilor. B.J. Punnett si D.A. Ricks, in International Business privesc firma drept o realitate dinamica, ce evolueaza dinspre trecut spre viitor sub influenta mediului global (constituit din ansamblul comertului international, balantele de plati ale statelor, institutiile si investitiile internationale) in care se integreaza mediul firmei internationale, si asupra caruia isi pun amprenta factori precum cultura, politicile statului (economica, comerciala, investitionala, externa, monetar-valutara, financiara, etc.), tehnologia si concurenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.