Mediul legal al intreprinderii

Trimis la data: 2010-05-06
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 39
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Munteanu
Dimensiune: 75kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Prin termenul de fondator sunt desemnate toate persoanele fizice si juridice, statul si unitatile administrativ-teritoriale care au participat la constituirea societatii, au semnat actul de constituire si au varsat sau se obliga sa verse aportul subscris. Ulterior inregistrarii de stat, fondatorii devin asociati, actionari, membri fiind egali in drepturi cu persoanele (asociatii) care au dobandit in alt mod (prin cumparare, donatie, mostenire) participatiuni la capitalul social. Egalitatea in drepturi nu se refera la numarul de voturi pe care il acorda partea din capital detinuta.

Cursuri similare:

Persoana fizica poate participa la fondarea unei societati comerciale, manifestandu-si liber vointa, numai daca are capacitate deplina de exercitiu si nu ii este interzis prin lege sa fie fondator al unei societati comerciale. Participarea la fondarea societatii comerciale implica semnarea actului de constituire, adica a unui act juridic, si transmiterea anumitor bunuri in capitalul social, iar pentru ca sa fie valabil exprimat, consimtamantul trebuie sa emane de la o persoana cu discernamant, in acest sens, Legea nr. 1134/1997 prevede expres ca fondatori ai societatii comerciale pe actiuni pot fi persoane fizice capabile, adica persoane care sa aiba capacitate deplina de exercitiu.

Capacitatea deplina de exercitiu se dobandeste in urma a 3 fenomene juridice: a) majoratul; b) casatoria; c) emanciparea.
In aceasta ordine de idei, este necesar a se preciza ca art. 21 alin.(l) C.civ. stabileste o capacitate de exercitiu restransa pentru minorul care a atins varsta de 14 ani, permitandu-i sa faca acte juridice doar cu incuviintarea prealabila a parintilor, adoptatorilor, curatorului sau si a autoritatii tutelare. Poate oare o persoana care a implinit 14 ani sa desfasoare activitate de intreprinzator daca are acordul persoanelor mentionate?

Din dispozitiile art. 26 C.civ. rezulta ca o persoana fizica poate practica activitate de intreprinzator in nume propriu, fara a constitui o persoana juridica, din momentul inregistrarii de stat in calitate de intreprinzator individual. Consideram ca un minor nu poate fi inregistrat in calitate de intreprinzator, deoarece aceasta activitate presupune incheierea regulata de acte juridice din proprie initiativa, in nume propriu, pe riscul si sub raspunderea patrimoniala proprie. Din cele mentionate rezulta ca activitatea de intreprinzator prezuma incheierea de acte juridice ca profesie, dobandirea de drepturi si asumarea de obligatii fara o incuviintare prealabila.

De aceea, consideram ca asupra dispozitiei art. 20 alin.(3) C.civ. trebuie sa se revina cu modificari, indicandu-se ca un minor poate fi emancipat, adica inzestrat cu capacitate deplina de exercitiu, numai de la varsta de 16 ani, pentru a putea desfasura activitate de intreprinzator, daca dispune de calitati personale, responsabilitate, comportament credibil si numai cu acordul parintilor. Doar dupa ce exista o hotarare de emancipare emisa de autoritatea competenta minorul poate desfasura activitate de intreprinzator, poate face orice act juridic, inclusiv sa semneze actul de constituire a unei societati comerciale, precum si sa verse aportul la capitalul social.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.